Den 3 januari extrainkallas ledamöterna i riksdagens finansutskott för att informera sig och diskutera vidare planer på en el- och gasräkningsakut. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansutskottet extrainkallas om el-akut

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett extrainsatt möte i riksdagens finansutskott den 3 januari.

Syftet är att undersöka möjligheterna att gå vidare med ett S-förslag om att el- och gaskunder ska kunna skjuta upp höga elräkningar.

”Jag har kallat till nytt informationsmöte med finansutskottet den 3 januari”, skriver utskottets ordförande Edward Riedl (M) i ett sms till TT.

Träffa departementet

På mötet ska företrädare för energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) departement informera utskottet. Riedl aviserade före jul att det kunde bli möten redan i mellandagarna sedan en majoritet i utskottet förklarat sig villig att diskutera vidare om Socialdemokraternas förslag om en elräkningsakut.

– Näringsdepartementet får komma tillbaka till utskottet så fort man kan och berätta hur man ser på det förslag som Socialdemokraterna har lagt, eller om det finns något annat man kan göra, sade Riedl efter finansutskottets möte den 21 december.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Mikael Damberg, har välkomnat utskottets vilja att diskutera förslaget vidare. Utskottet lovar inget men stänger i alla fall inte dörren, noterade Damberg.

Akuten skulle, möjligen genom att staten på något vis går in med kreditgarantier för elbolagen, göra det lättare för elkunder som får extra höga räkningar i vinter att delbetala eller skjuta upp räkningarna.

Inga pengar än

Det elstöd som regeringen har utlovat till hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 3 och 4, ska inte börja betalas ut förrän i slutet av februari. Det kommer inte att mildra räkningarna för december eller januari när de fakturorna ramlar in.

I väntan på elstödet får andra möjligheter till lättnader undersökas, anser finansutskottet.

Dagen före julafton gav Ebba Busch besked om att det föreslagna och utlovade stödet till företag i elområde 3 och 4 måste arbetas om. Den modell som Svenska kraftnät presenterade för snart två månader sedan klarar inte EU:s statsstödsregler, enligt regeringen. Busch vågade inte ge någon prognos för när företag, organisationer och föreningar kan få några pengar. Det blir i alla fall inte samtidigt som hushållen.

”Vi vet att hushåll och företag nu är väldigt hårt pressade av höga elräkningar till följd av den förra regeringens misskötsel av elsystemet. Vi från de fyra samarbetspartierna tittar nu på alla möjligheter för att underlätta för hushåll och företag i den här svåra situationen” skriver Edward Riedl i sitt sms.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelar det någon roll om jag har bundet elavtal och hur blir det om man bara haft sin bostad i ett halvår? Se svarar experten. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.