Energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) höll på onsdagen en pressträff tillsammans med Carl-Oskar Bohlin (M), ministern för civilt försvar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Busch: Reell risk för strömavbrott – se över beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Läget för Sveriges energiförsörjning är i högsta grad osäkert. Energiminister Ebba Busch (KD) konstaterar att det inte alls är otänkbart att strömmen kopplas bort i vinter – och uppmanar svenska hushåll att se över sin krisberedskap.

Samtidigt utlovas elprisstöd till företag inom kort – och enligt Sverigedemokraterna ska även norra Sverige få stöd ”i relativ närtid”.

Risken för strömavbrott under vintern beskrevs som reell. På den pressträff som energi- och näringsministern höll tillsammans med Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, så var budskapet att det är viktigt att se över sin egen beredskap i händelse av kris.

– I ett läge av kris när stor osäkerhet råder undrar många hur man ska agera i det här svåra läget. Då gäller det att ta tid för att informera och att vara förberedd om det värsta skulle hända, säger Ebba Busch.

Ministrarna framhöll att det mest kan komma att handla om strömavbrott på ett par timmar, men att längre avbrott inte kan uteslutas.

– Det här är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att det inte ska bli på det här sättet. Men det är väldigt svårt att förbereda sig i efterhand, sa Carl-Oskar Bohlin.

SD: Norra Sverige ska få elstöd

Regeringens utlovade elprisstöd har fått kritik för att det bara omfattar de två sydliga elprisområdena. Men regeringen har svängt och kommer att se till att även norra Sverige omfattas av någon form av stöd. Det hävdar Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för samarbetspartiet SD, enligt Expressen.

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ närtid, säger han till tidningen.

Besked om elstöd för företag innan jul

Senaste veckan har inneburit höga elkostnader i hela landet. Energiministern såg försiktigt positivt framåt med mildare väder och att kärnkraftverket Oskarshamn åter är i produktion. Det kan komma att bli värre under januari och februari:

– Vi kraftsamlar för att få fram all el som möjligt går att uppbåda, sparar för att plana kurvan och stöttar utsatta hushåll och företag, sa Busch.

På samma pressträff lovade energiministern att beskedet om elstöd för företag kommer att komma innan jul.

Sedan tidigare har regeringen slagit fast att hushållen kommer att få sina elstöd utbetalda i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.