Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch om elstödet: Vi återkommer så snart vi bara kan. Se mer i klippet. Foto: SVT

Busch (KD): Finns risk för konkurser – men företag får vänta

Uppdaterad
Publicerad

Företag riskerar att gå i konkurs på grund av det höga elpriserna, det säger energiminister Ebba Busch (KD) i kvällens 30 Minuter. Ändå kan hon inte ge besked om när företagen får elprisstöd.

– Mitt råd är att invänta besked om när exakt pengarna kan komma, säger Ebba Busch.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterade på onsdagsförmiddagen en uppdatering om elsituationen i Sverige och en lägesbild gällande det aviserade elprisstödet till hushåll i södra Sverige.

Beskedet för företagen var att de får vänta – igen – trots att hon är medveten att många företag utan ett elstöd riskerar konkurs.

– Att det finns risker för konkurser, ja. Det är därför detta är den mest prioriterade frågan, säger hon i kvällens 30 Minuter.

Bagare och andra företagare får invänta besked

Vad är ditt råd till en bagare i södra Sverige idag och inför den vintern och de höga elpriserna som kommer, frågar programledaren Anders Holmberg.

– Att invänta besked om när exakt pengarna kan nå, svarar Ebba Busch.

Hon tillägger även att man får utgå från den modellen regeringen presenterade för några veckor sen.

Stödet som presenterats då omfattar 55 miljarder kronor som ska betalas ut i två steg, först till hushållen, därefter till företagen. Stödet omfattar dock endast elprisområde 3 och 4 i södra Sverige, det vill säga, inget stöd utbetalas till elanvändare i norra Sverige i elprisområde 1 och 2.

Se hela programmet på SVT Play klockan 19.30 eller 22.00 i SVT 2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.