Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch om elstödet: Vi återkommer så snart vi bara kan. Se mer i klippet. Foto: SVT

Ebba Busch medger att regeringen inte håller löftet om elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna lovade ett högkostnadsskydd för elpriserna under valrörelsen, men det löftet har man inte hållit.

Det medger energiminister Ebba Busch (KD) när hon gästar SVT:s 30 minuter.

I stället hävdar hon att regeringens nya modell är bättre, trots att det innebär mindre pengar till hushållen.

Innan valet lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ett högkostnadsskydd för hushåll och företag som skulle träda i kraft den 1 november för att ge ett tillfälligt stöd mot de skyhöga elpriserna.

”Staten tar den överskjutande delen mot ett onormalt högt elpris”, lät det då. Men så blev det inte, påpekar ”30 minuters”-programledare Anders Holmberg.

– Nej, det är korrekt, säger energi- och näringsministern, Ebba Busch (KD).

”Ska inte elda på ekonomin”

Under onsdagen presenterade regeringen en annan modell för elprisstöd och den är bättre än det högkostnadsskydd som man lovade under valet, säger Ebba Busch i programmet. Detta trots att det blir mindre pengar än vad man tidigare lovat.

Det nya elstödet når dock både ”det överordnade syftet att se till att hjälpa svenska folket igenom den här otroligt svåra situationen”, samtidigt som den ser till att ”inte elda på ekonomin”, förklarar Ebba Busch.

– Det här stödet syftar just till den här kommande svåra tiden att hjälpa hushållen. Den kommer inte att lösa allt, men den kommer att vara en lindring i en mycket svår tid.

Se hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.