Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska kraftnät förklara hur det nya högkostnadsskyddet är tänkt att fungera. Foto: Janerik Henriksson/TT, Tim Aro/TT

Regeringen presenterar elstöd till södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i södra Sverige, meddelar regeringen och Svenska kraftnät på en pressträff.

Stödet omfattar 55 miljarder kronor och ungefär fem miljoner elkunder kommer att vara berättigade någon form av ersättning.

Högkostnadsskyddet kommer att införas i elprisområde 3 och 4 i södra Sverige. Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige i elprisområde 1 och 2.

Beskedet presenterades på en pressträff där statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät, deltog.

– Det vi nu ser framför oss är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare och som samtidigt inte stimulerar till ökad elanvändning, säger Ebba Busch på pressträffen.

Stöd på 55 miljarder

Fem miljoner kunder kommer att vara berättigade någon form av ersättning och stödet omfattar 55 miljarder kronor. Stödet kommer att ges till både hushåll, företag och organisationer.

Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Medelius-Bredhe.

För de med förbrukning i elområde 3 uppgår stödet till 50 öre per förbrukad kWh under 12-månadersperioden. För de med förbrukning i elområde 4 uppgår stödet till 79 öre per förbrukad kWh.

Nu väntar en oberoende prövning av energimarknadsinspektionen.

Lovade pristak i valrörelsen

Nio dagar före valet lovade Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Johan Pehrson att ett skydd skulle vara på plats den 1 november.

Man har efter valet backat gällande tidsramen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.