Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Regeringen vill sänka bolagsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill sänka bolagsskatten från 22 till 20 procent. Men det totala skatteuttaget från näringslivet ska inte minska, bara omfördelas.

Förslaget finns i en promemoria om nya företagsskatter som finansdepartementet skickar ut på remiss under tisdagen.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

De föreslagna förändringarna förväntas leda till att Sverige blir starkare och attraktivare för investeringar, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) i en debattartikel i Dagens industri.

”Detta är en komplex och teknisk fråga som därmed blivit något av en långkörare i svensk skattepolitik.”, skriver Bolund och Andersson.

Den svenska bolagsskatten sänktes till 22 procent 2013, vilket är ganska exakt på EU-snittet, enligt Svenskt Näringsliv.

Vill förändra reglerna för ”räntesnurror”

Någon generell sänkning av företagsbeskattningen handlar det inte om, snarare en omfördelning av det totala skatteuttaget inom näringslivet. Den sänkta bolagsskatten ska kompensera för bland annat begränsade ränteavdrag.

Regeringen vill göra regelförändringar som ska göra aggressiv skatteplanering med så kallade ränteavdrag svårare, vilket de hoppas ska öka skattesystemets legimitimet.

Regeringen menar att svensk skattelagstiftning i dagsläget gynnar företagsfinansiering med lånat kapital framför finansiering med eget kapital.

De regler som trädde i kraft 2013 som skulle begränsa möjligheterna till så kallade ”räntesnurror” har kritiserats. Nu vill regeringen ändra på reglerna.

”Genom förslagen vill vi stärka konkurrenskraften och skapa ett mer dynamiskt företagsklimat”, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) på DI Debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.