””Handelns försäljning utvecklas stabilt tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt” Foto: Frederik Strandberg/TT

Rekord för julhandeln – igen

Uppdaterad
Publicerad

Trots en osäker konjunktur bedömer analysföretaget HUI Research att julhandeln ska slå rekord igen. Prognosen är att försäljningstillväxten i december kommer att uppgå till 3,0 procent.

Det motsvarar en omsättning om 79,8 miljarder kronor. Justerat för prisutvecklingen är det en ökning med 2,0 procent jämfört med förra året. Hittills under 2019 har försäljningen utvecklats stabilt, enligt HUI Research, vilket är en trend som väntas fortsätta året ut.

– Handelns försäljning utvecklas stabilt tack vare minusränta, befolkningsökning och en konjunktur som ännu inte svalnat helt. Det ger goda förutsättningar för en god försäljningstillväxt i julhandeln, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research i ett pressmeddelande.

Störst på nätet

2018 minskade decemberförsäljningen jämfört med tidigare år, främst beroende på en rekordstor Black Friday-försäljning i november och oro kring bostadsmarknaden. En svalare konjunktur är fortfarande ett hot i år, men en stabilisering av bostadsmarknaden ger sällanköpsvaruhandeln bättre förutsättningar, enligt HUI Research.

Sedan förra året är detaljhandelns största tillväxt framför allt på nätet, även under julhandeln.

– Handelns tillväxt sker i dag främst på nätet. Även försäljningstillväxten under julhandeln beräknas framförallt tillfalla e-handelsaktörerna, säger Jonas Arnberg.

Total detaljhandel

Total försäljning: 79,8 miljarder kronor

Försäljning per person: 7 735 kronor

Dagligvaruhandel

Total försäljning: 34,5 miljarder kronor

Försäljning per person: 3 345 kronor

Sällanköpsvaruhandel

Total försäljning: 45,3 miljarder kronor

Försäljning per person: 4 389 kronor

Källa: HUI Research

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.