Sverige utmärker sig också i Europa med den högsta andelen laddningsbara bilar i EU fram till oktober förra året. Foto: Adam Ihse/TT

Rekord för nyregistrering av laddbara bilar

Publicerad

Över 60 procent av de nya bilar som registrerades under december var laddbilar. Det är rekord, om man ser till en enskild månad, skriver branschorganet Bil Sweden.

Totalt minskade nybilsregistreringarna med 20 procent i december, enligt ny statistik från Bil Sweden, men när det gäller laddningsbara bilar slogs istället rekord. Andelen laddningsbara bilar uppgick till 60,7 procent i december, vilket är den högsta andelen hittills under en enskild månad.

Fler privatpersoner köper laddbil

Laddbilarna ökade starkt under hela året 2021, de stod för 45 procent av nyregistreringarna jämfört med 32 procent för 2020.

Sverige utmärker sig också i Europa med den högsta andelen laddningsbara bilar i EU fram till oktober förra året.

– Ett trendbrott är att de senaste månadernas ökning av laddbara fordon primärt har skett hos privatkunder, mycket drivet av lanseringar av nya modeller i lägre prissegment samtidigt som det blivit mindre attraktivt skattemässigt med förmånsbilar, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Ger effekt på utsläppen

Den höga andelen laddningsbara bilar ger effekt på utsläppen. Under 2019 och 2020 var Sveriges utsläppsminskning den snabbaste i hela EU. Totalt har koldioxidutsläppen från nya bilar minskat med 19 procent under 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.