Foto: Thomas Johansson, TT

Svenskt rekord i aktieutdelning mitt under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Volvo trotsar coronakrisen och ökade vinsten med 34 procent det fjärde kvartalet 2020, visar bokslutet i dag. Aktieägarna får dela på 30 miljarder i utdelning. Samtidigt har Volvo fått över en miljard i krisstöd av de svenska skattebetalarna.

Volvo går bra igen. Kunderna tar igen inställda beställningar och fler lastbilar behövs för den ökade varukonsumtionen – och aktieutdelningen blir den största i svensk börshistoria.

Det såg helt annorlunda ut i våras. Då tvingades Volvo stänga fabriker och permittera 20 000 anställda. Bolaget fick 1,3 miljarder i permitteringsstöd av de svenska skattebetalarna. Därmed blev det inte tillåtet med aktieutdelning, och aktieägarna blev utan den utlovade utdelningen förra våren på 27 miljarder kronor.

Stödet bidrar till vinsten

Vinsten för helåret föll, men fjärde kvartalet ökade den till nästan 12 miljarder, och nu har Volvo 75 miljarder i kassan. Miljardstödet från skattebetalarna bidrar till vinsten och därmed till rekordutdelningen till aktieägarna.

– Styrelsen föreslår en utdelning baserad på vår starka finansiella ställning. Vi menar att aktieutdelning är en viktig del för att aktiemarknaden ska fungera. Den kommer inte minst pensionsfonder till del, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

De börsjättar som ställde in eller sköt upp sina utdelningar i våras har hittills föreslagit utdelningar på sammanlagt 108 miljarder kronor i boksluten, visar SVT:s granskning. Utöver det har flera av dem delat ut sammanlagt 23 miljarder på extrastämmor i höstas.

Följer reglerna

Volvos utdelning följer reglerna för permitteringsstödet eftersom Volvo avslutade permitteringarna redan tidigt i höstas. Och fler börsjättar gör på samma sätt. 

I SVT:s genomgång i våras hade elva av de 30 mest omsatta börsbolagen permitterat personal. Åtta av bolagen ska dela ut pengar nu, enligt boksluten. Flera avstod stöden för att kunna dela ut. 

Men exempelvis Sandvik och Alfa Laval har avstått utdelningar under hela 2020 och delar ut nu. Sandvik, som hade 9 000 permitterade, gör till och med en extra stor utdelning nu.

Enligt regelverket ska det statliga permitteringsstödet gå till företag med tillfälliga ”allvarliga ekonomiska problem”. 

– Stöden var viktiga i den osäkra situationen i våras. De räddar jobb och har fungerat väl,  säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Många som permitterats har fått behålla jobben i stället för att bli varslade.  Men Volvo har ändå minskat personalstyrkan med över 7 000 personer under 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer