En snittvilla kostar drygt fyra miljoner kronor i riket, i Stockholmsområdet, som är dyrast, över sju miljoner kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rekordkraftiga prisökningar på bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Rekord efter rekord. Bostadspriserna bara tickar på.

– Det bara fortsätter och fortsätter upp. På villor handlar det om mycket kraftiga prisökningar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under mars steg priserna med två procent i genomsnitt över landet. Det är en kraftig ökning på en enskild månad. Villorna drar iväg extra mycket. På årsbasis ligger uppgången nu på strax under 20 procent, vilket är rekordhöga prisökningar.

-Då pratar vi många hundratusen i värdeökning, det är anmärkningsvärt, säger Per- Arne Sandegren.

En snittvilla kostar drygt fyra miljoner kronor i riket, i Stockholmsområdet, som är dyrast, över sju miljoner kronor.

Söker större

Att priserna på hus och större bostadsrätter stiger mest, hänger sannolik ihop med coronapandemin där fler söker sig till större bostäder. I vissa delar av Stockholms innerstad ligger kvadratmeterpriset nu högre på större lägenheter än mindre, vilket i princip aldrig händer, enligt Sandegren.

Bieffekten blir de allt större barriärerna för nya på köpebostadsmarknaden.

– Är du inte inne blir det svårare och svårare att komma in, säger Sandegren.

Och rimligtvis lägger människor mer och mer av hushållsbudgeten på bostaden, i alla fall bland dem som gjort en affär senaste året eller åren, vilket även visas av Finansinspektionens mätningar om att bolånet ökar i relation till den disponibla inkomsten.

Inte rimligt

Vid sidan om de kraftiga prisökningar noterar även antalet bostadsaffärer nya rekordnivåer. Det såldes 30 procent fler bostadsrätter under mars jämfört med samma tid i fjol. Villaaffärerna var 15 procent fler.

Framåt då, fortsätter prisuppgången? I närhet finns inget som tyder på motsatsen, snarare tvärtom, enligt Per-Arne Sandegren. Enligt Mäklarsamfundets senaste mätning spår 65 procent av mäklarna att småhuspriserna stiger ytterligare andra kvartalet.

– Men på längre sikt så finns det ingen som helst rimlighet i en bestående prisökning på över tio procent som det är nu, säger Sandegren.

Fakta: Prisutveckling i siffror

BOSTADSRÄTTER, 1 mån, 3 mån, 12 mån, medelpris (kr/kvm)

Riket, + 2%, + 4%, + 8%, 44 920

Centrala Stockholm, + 1%, + 4%, + 7%, 102 527

Stor-Stockholm, + 2%, + 3%, + 7%, 65 017

Centrala Göteborg, + 2%, + 6%, + 9%, 67 263

Stor-Göteborg, + 1%, + 4%, + 7%, 49 177

Centrala Malmö, + 2%, + 4%, + 10%, 38 280

Stor-Malmö, + 1%, + 5%, + 12%, 34 182

VILLOR, 1 mån, 3 mån, 12 mån, Medelpris

Riket, + 2%, + 5%, + 17%, 4 060 000

Stor-Stockholm, + 2%, + 6%, + 19%, 7 088 000

Stor-Göteborg, + 3%, + 5%, + 16%, 5 827 000

Stor-Malmö, + 2%, + 7%, + 20%, 5 107 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.