Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Het bostadsmarknad inledde 2021

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsåret 2021 har inletts med stigande priser – i alla fall i Stockholm.

Efter en svagare utveckling på bostadsmarknaden i storstadsregionerna under december skedde en återhämtning i början av januari, enligt Valueguards Hox-index, som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Halvmånadsindex för den första halvan av januari visar att priserna på bostadsrätter gick upp med 2,3 procent i Stockholm, jämfört med priserna under hela december.

”Vi upplever en stark tro på stigande priser hos bostadsköparna. Många vill genomföra sin bostadsaffär innan priserna stiger mer, vilket leder till att försäljningarna går snabbare än vanligt för säsongen”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

”Pandemin har gjort bostaden viktigare”

Ökningen sker efter en svagare marknad i december.

”Jag tror inte att prisboomen är över, vare sig i Stockholm eller i övriga Sverige. Coronapandemin har omformat våra liv och gjort bostaden viktigare. Höga prisförväntningar, låga räntor, stark börs och en mer positiv syn på konjunkturen ger ytterligare stöd. Men räkna inte med kraftiga prisökningar varje månad. Vi kommer att se en mer blandad utveckling framöver”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.