Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johannes Berglund (till vänster) har hyrt i andra hand och bott inneboende sedan han flyttade till Stockholm för tre år sedan. Hör vad han tänker om stressen att inte veta var man kan bo när andrahandskontraktet går ut. Foto: Ann Sehlin/SVT

”Det är jättestressande – man vet inte vart man ska ta vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Berglund flyttade till Stockholm för tre år sedan. Sedan dess har han hyrt lägenheter i andra hand och bott inneboende. Snart går hans andrahandskontrakt ut.

– Man blir jättestressad. Man vet inte vart man ska ta vägen, om man kommer kunna stanna kvar i Stockholm och skolan och jobbet här, säger Johannes.

Johannes Berglund pluggar på komvux och jobbar extra som barista. För att fler människor ska kunna göra som honom – flytta till Stockholm för att studera och jobba – behövs något göras på bostadsmarknaden, menar Johannes.

– Det behövs byggas billigare bostäder som folk kan ha råd med även om man inte har ett toppjobb. Så man kan bo där och leva och ha ett bra liv, säger Johannes Berglund.

700 000 i kö – 91 000 av dem ”aktiva”

Just nu är det fler än 700 000 personer i kön i Stockholms bostadsförmedling. Förra året räknades drygt 91 000 i kön som aktivt sökande, det vill säga de har lämnat in minst fem intresseanmälningar för lägenheter under ett år. Samtidigt förmedlades drygt 15 000 lägenheter förra året.

– Nu är man beroende av att man har pengar eller kontakter, att man känner folk som kan hyra ut till en, säger Johannes Berglund.

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

Antal i kön den 30/11 2020: 706 224

Förmedlade lägenheter 2019: 15 030 st (det kommer bli fler under 2020)

Genomsnittliga kötiden under 2019: 10,5 år (gäller vanliga hyresrätter, inte studentbostäder, korttidskontrakt och seniorbostäder)

Aktiva sökande under 2019: 13% av de köande (som ”aktiv” räknas en person som anmält intresse för lediga lägenheter minst fem gånger under ett år)

Äldsta kötiden: 1 person har stått sedan 1980

Bostadsförmedlingen förmedlar lägenheter inte bara inom Stockholms stad utan i många kommuner i länet.

Källa: Bostadsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer