Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är ett intressant förslag, men jag är mån om att det fortsatt ska vara en liten del som fördelas efter behov och att vi inte reformerar om hela bostadskön, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd. Foto: SVT

”Intressant – men inte aktuellt reformera hela bostadsförmedlingen”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är positiv till att fler stockholmare ska kunna få förtur till lägenheter i bostadskön, men att det fortsatt ska handla om en mindre del som får lägenheter efter behov snarare än kötid.

– Annars skulle vi hamna i en godtycklig situation för vem som ska få en lägenhet och vem som inte ska få det, säger Dennis Wedin.

Hör mer i klippet om vad Dennis Wedin (M) tycker om länsstyrelsens förslag att en större andel av bostadsförmedlingens lägenheter ska fördelas efter behov snarare än efter kötid.

Antal i kön den 30/11 2020: 706 224

Förmedlade lägenheter 2019: 15 030 st (det kommer bli fler under 2020)

Genomsnittliga kötiden under 2019: 10,5 år (gäller vanliga hyresrätter, inte studentbostäder, korttidskontrakt och seniorbostäder)

Aktiva sökande under 2019: 13% av de köande (som ”aktiv” räknas en person som anmält intresse för lediga lägenheter minst fem gånger under ett år)

Äldsta kötiden: 1 person har stått sedan 1980

Bostadsförmedlingen förmedlar lägenheter inte bara inom Stockholms stad utan i många kommuner i länet.

Källa: Bostadsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer