– Har man redan en bostad som uppfyller alla behoven kanske man borde hamna lite längre ner i bostadskön, säger Henrik Weston på länsstyrelsen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förslaget: Förmedla fler bostäder efter behov istället för kötid

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 700 000 personer står i Stockholms stads bostadsförmedling, och förra året var den genomsnittliga kötiden för dem som fick en lägenhet mer än tio år. Nu vill länsstyrelsen att fler lägenheter förmedlas efter behov snarare än kötid.

– Man måste se bostäder som en knapp resurs och fördela bostäderna efter de som har störst behov. Hushåll som inte har någonstans att bo eller är väldigt trångbodda kanske skulle få någon form av förtur, säger Henrik Weston som är utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm.

Tidigare i år tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ta fram förslag på hur kommuner ska kunna hjälpa hushåll som står långt från bostadsmarknaden att hitta ett boende som passar deras behov.

Henrik Weston på länsstyrelsen i Stockholm ingår i den grupp som ska genomföra utredningen. Han menar att man behöver se på bostadspolitiken på ett annat sätt än man gör idag.

– Vi kan inte fortsätta med en bostadspolitik som hittills varit inriktad på olika lagar, regler och finansieringsfrågor. Man måste sätta människan i centrum – hur kan vi göra skillnad i bostadspolitiken så att människorna hittar någonstans att bo?

Hör Henrik Weston berätta mer om tankarna kring att fördela fler bostäder efter behov i klippet ovan.

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

Antal i kön den 30/11 2020: 706 224

Förmedlade lägenheter 2019: 15 030 st (det kommer bli fler under 2020)

Genomsnittliga kötiden under 2019: 10,5 år (gäller vanliga hyresrätter, inte studentbostäder, korttidskontrakt och seniorbostäder)

Aktiva sökande under 2019: 13% av de köande (som ”aktiv” räknas en person som anmält intresse för lediga lägenheter minst fem gånger under ett år)

Äldsta kötiden: 1 person har stått sedan 1980

Bostadsförmedlingen förmedlar lägenheter inte bara inom Stockholms stad utan i många kommuner i länet.

Källa: Bostadsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer