Hemnet om bostadsåret: Boytan allt viktigare

Publicerad

Stockholmarna planerar att tillbringa mer tid hemma och drömmer om fler kvadratmeter och uteplats. Coronapandemin har minst sagt satt avtryck i bostadsmarknaden, det konstaterar bostadsajten Hemnet och Svensk Mäklarstatistik i sin årskrönika.

– Det har verkligen varit en berg- och balbana under året, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Corona må ha lagt sig som en våt filt över samhället, men inte bostadsmarknaden. Ett högt utbud på bostadsrätter, stark tilltro på marknaden och mer tid i hemmet gjorde att bostadsåret 2020 nådde nya rekordnivåer.

– Det har varit ett annorlunda år, många trodde att det skulle bli ett år som präglades i negativ riktning, men det blev tvärtom, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Våren inleddes med osäkerhet och nedgånger i mars och april men marknaden återhämtade sig till sommaren. Fram till december i år har utbudet på bostadsrätter i Stockholm län med +24 procent, jämfört med samma period förra året.

Stockholmarna vill bo större och drömmen om fritidshus

Coronapandemin tycks ha accelererat intresset för bostaden. Nu vill Stockholmarna bo större och faktorer som värdesätts högre än tidigare är tillgång till trädgård, hemmakontor och inglasad balkong. Antalet sökningar på bostäder med uteplats ökade med 92 procent under året, samtidigt som sökningen ”inglasad balkong” ökade med 52 procent.

– Även om man bor i en bostadsrätt så vill man kunna ta sig ut. På villamarknaden har sökningar efter pool ökat kraftigt, säger Erik Holmberg.

Intresset för villor och fritidshus har skjutit höjden under året. Men villautbudet har istället varit rekordlågt, -21 procent jämfört med förra året. Enligt Hemnet beror det till stor del på att man tillbringar mer tid hemma och väljer att bo kvar.

När bostadsåret 2020 avslutas har villapriserna ökat med 11 procent och bostadsrättspriserna med sju procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.