Foto: TT

Rekordsiffror för flygbranschen – så många resenärer åker med bolagen

Uppdaterad
Publicerad

Flera bolag i den hårt prispressade flygbranschen slog passagerarrekord under juli månad.

Under månaden flög drygt 1,1 miljoner resenärer med det finländska flygbolaget Finnair, en ökning med 8 procent jämfört med samma månad i fjol och nytt rekord för bolaget.

Den så kallade kabinfaktorn, som speglar hur välfyllda planen är, steg med 1,6 procentenheter till 90,2 procent, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Piloter bakom besparingarna”

Norwegian slår eget rekord

Norwegian flög över 3,3 miljoner passagerare under juli, en ökning med 15 procent jämfört med förra året – också det högsta antalet resenärer under en enskild månad någonsin för bolaget. Kabinfaktorn var 94 procent, enligt bolaget.

9,7 miljoner passagerare

Antalet resenärer som flög med Air France-KLM, som är ett av Europas största flygbolag, ökade med 5,4 procent under juli, jämfört med motsvarande period förra året, till 9,7 miljoner passagerare. Kabinfaktorn ökade med 1,3 procentenheter till 90,2 procent, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Går inte med vinst

Vinsten för flygbolagen går däremot inte i samma riktning som ökningen av resenärer. Sänkta priser under sommaren dröjer ofta kvar och affärsresenärerna har blivit mer medvetna om kostnader, säger flygjournalisten Christer Åhström till Sveriges Radio.

– Affärsresenärerna är inte tillräckligt många. Och det har under flera år funnits en trend att även de väljer lågkostnadsalternativ.

LÄS MER: Få flygresenärer vill klimatkompensera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.