Ett av Attendos boenden på Ekerö utanför Stockholm. Foto: TT

Rekordstor vinst för privat vårdjätte

Uppdaterad
Publicerad

Vårdföretaget Attendo mer än fördubblade sin vinst förra året. Det framgår av bokslutet som presenterades i dag. Attendo är Sveriges största privata välfärdsföretag, och gjorde en vinst förra året på 649 miljoner kronor.

Samtidigt som remissvaren på utredningen som vill begränsa vinster i välfärden är på väg in till regeringskansliet, så redovisar ett välfärdsföretag rekordresultat.

Attendo som har vårdboenden i Sverige och Finland, är en av Sveriges största privata företag i välfärdssektorn, med 14.500 anställda. Vinsterna ökat ganska stabilt i takt med att företaget växer, och har de senaste åren legat på 250–350 miljoner kronor. Men resultatet för 2016 blev mer än fördubblat, och uppgick alltså till 649 miljoner. Det var den högsta vinsten företaget redovisat hittills. 

Det betyder också att Attendo mer än fördubblar sin aktieutdelning, och kommer att dela ut nästan 200 miljoner av vinsten till aktieägarna. Företagets vd, Henrik Borelius säger till SVT Nyheter att främsta skälet till ökningen är mindre och billigare lån. Men han vill inte lova lika höga vinster kommande år.

– Ökningen i vinst beror till stor del på billigare finansiering som vi fått som publikt börsnoterat företag, men vi vågar inte säga att vi kan hålla dom nivåerna i framtiden.

Frågor om vinsttak

Vid presentationen av bokslutet kom också frågor om regeringens förslag på vinsttak upp. Henrik Borelius sa att han inte trodde att förslaget kommer att genomföras, men att det finns vissa mindre aktörer som är mer intresserade att sälja sina verksamheter, på grund av debatten om vinster i välfärden.

För Attendos del skulle vinsttaket, som finns i utredningsförslaget vara mycket negativt för företaget enligt vd:n.

– Vi ser det inte som en vinstbegränsning, utan nästan ett vinstförbud, och det skulle slå hårt mot Attendo förstås. Men vi skulle drabbas lite mindre än andra aktörer eftersom vi har stor verksamhet utomlands, säger Henrik Borelius.

Direktörerna stora vinnare

Attendo är ett av flera stora välfärdsföretag som nyligen har börsnoterats. Sedan börsintroduktionen den 30 november 2015 har börsvärdet ökat från 8,2 till 13,4 miljarder. De största aktieägarna är koncernledningen. Värdet bara på fem chefers egna aktier har ökat med nära 1 miljard kronor, på ett drygt år. 

Efter utredaren Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsning förra hösten sjönk aktierna för flera välfärdsföretag – däribland Attendo, men under början av 2017 har börskurserna till stor del återhämtat sig igen. Attendos börskurs gjorde på förmiddagen en svag ökning med drygt 1 procent, efter beskedet om ökad vinst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer