Foto: Scanpix

Reporäntan lämnas oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan stannar som väntat på 1,5 procent.

Riksbanken lämnar som väntat den styrande reporäntan oförändrad på 1,5 procent. Men räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida reporäntan, sänks något.

”Efter en ljus inledning på året skuggas svensk ekonomi av orosmolnen i Europa. Trots oron fortsätter den svenska ekonomin att växa, om än svagt. Samtidigt är inflationen låg. För att understödja konjunkturen och få en inflation i linje med målet på 2 procent behöver räntan vara fortsatt låg”, skriver Riksbanken om beslutet i ett pressmeddelande.

Riksbanken räknar nu med en genomsnittlig reporänta på 1,5 procent under tredje kvartalet i år (samma bedömning som i april), 1,4 procent fjärde kvartalet (1,5), 1,6 procent tredje kvartalet 2013 (1,8) och 2,4 procent tredje kvartalet 2014 (2,6).

Prognoserna för den svenska tillväxten justeras både upp och ned. Bruttonationalprodukten väntas växa med 0,6 procent 2012 (0,4), 1,7 procent 2013 (1,9) och 2,8 procent 2014 (2,8).

Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, väntas uppgå till 1,0 procent i år (1,1), 1,7 procent nästa år (1,7) och 2,1 procent 2014 (2,0).

Arbetslösheten blir 7,6 procent 2012 (7,7), 7,7 procent året därpå (7,7) och 7,0 procent 2014 (6,9), tror Riksbanken.

Samtliga siffror inom parentes avser Riksbankens bedömningar i april.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet och förordade en räntesänkning till 1,0 procent och en lägre räntebana än den i den penningpolitiska rapporten.

Efter beskeden från Riksbanken stärktes kronan något mot både dollarn och euron, samtidigt som svenska marknadsräntor sjönk.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att Riksbankens beslut i dag var helt i linje med förväntningarna, även justeringen av räntebanan.

– Jag gissar att det blir små rörelser på marknaden efter det här beskedet, säger hon.

Däremot tror Winsth att Riksbanken kommer att sänka räntan två gånger i höst, till följd av den allt svårare ekonomiska situationen i Europa.

– Eurokrisen kommer tyvärr att komma ifatt oss och vi kommer att se en större påverkan på svensk ekonomi, med minskad export och högre arbetslöshet. När vi har hög arbetslöshet och ingen inflation har Riksbanken historiskt sett agerat med att sänka, säger Annika Winsth.

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB tycker att Riksbankens räntebesked är rimligt och han tror att kommande räntesänkningar är att vänta.

-Signalen är tydlig att man öppnar upp dörren för en sänkning i september, och det tror vi kommer komma. Hade man inte öppnat dörren för det hade man haft svårare att sänka räntan i september.

Att Riksbanken väljer att inte sänka räntan redan nu är logiskt, menar Robert Bergqvist.

– Man behöver mer information för att kunna göra en analys Eurokrisen är fortsatt omgärdad av osäkerhet och konjunktursignalerna i världen generellt fortsätter att visa på en inbromsning. Om två månader kan vi får mer bekräftat att den inbromsningen fortsätter.

Riksbanken konstaterar att den svenska BNP-tillväxten blev högre än väntat under det första kvartalet, men är inte lika optimistisk för resten av året. Utsikterna för de närmaste kvartalen är svaga, skriver Riksbanken.

”Samtidigt som de faktiska utfallen tyder på en svagare utveckling håller också stämningsläget bland hushåll och företag på att försämras”, skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapporten.

Dagens räntebesked var väntat, enligt Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark.

-Det kommer därför inte att påverka tremånadersräntan. Den kommer att ligga ungefär kring den nivån som den ligger på i dag, säger hon.

TT: Vilken nivå är det?

-Det är strax under fyra procent hos oss, säger Elisabeth Hedmark.

Hon flaggar för att de längre räntorna så småningom kommer att stiga när oron i omvärlden dämpas. Därmed är det ett ypperligt läge att nu amortera på bolånet för att på sikt minska storleken på lånen. Standardtipset att binda sina lån på olika tider gäller också fortfarande.

-Man kan fundera på att fördela en del av lånet på olika bindningstider, vilket gör att man blir mindre såbar för för räntehöjningar. Några av de bundna räntorna ligger under tremånadersräntan, säger Elisabeth Hedmark.

Robert Bergqvist tror att Riksbanken sneglat på sina centralbankskollegor på till exempel Europeiska centralbanken och Bank of England inför dagens räntebesked.

-De har de senaste veckorna sänt ett tydligt budskap om att lätta på penningpolitiken. Hade inte Riksbanken också öppnat dörren för en sänkning hade svensk penningpolitik framstått som ganska tuff, säger han.

Då hade risken varit att kronan stärkts, och en starkare krona i kombination med en internationell konjunktur som visar på avmattning kan bli en tuff situation för svensk exportindustri.

Beslutet att låta räntan vara påverkar inte bostadsmarknaden i sommaren, enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling. Företaget räknar med att räntan har sänkts till 1,0 procent vid årsskiftet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.