Reporäntan oförändrad – kvar på -0,5 procent

Publicerad

Reporäntan lämnas kvar på -0,5 procent. Konjunkturen är förvisso stark, och inflationen nära målet, men Riksbanken beslutar ändå att lämna styrräntan oförändrad. En höjning är att vänta andra halvan av 2018

Det är nära nu, att Sverige når inflationsmålet på 2 procent. Det konstaterar Sveriges riksbank i ett pressmeddelande på sin hemsida. Men, prognosen för inflationen har ändå reviderats något för det närmaste året.

Bedömningen från Riksbanken är att Sverige behöver ha en fortsatt så kallad ”expansiv penningpolitik”, detta för att inflationen ska kunna stabiliseras nära målet.

Höjning väntar andra halvan 2018

Vad gäller prognosen för reporäntan meddelar Riksbanken att denna väntas gå en långsam höjning till mötes under andra halvåret av 2018.

Riksbankschef Stefan Ingves har influensa och är inte med vid dagens presskonferens som inleds klockan 11 under onsdagen, men har deltagit i beslutet. Ingves ersätts av vice riksbankschefen Per Jansson.

Ingen helt enig riksbank

Inom Rikbanken har man inte varit helt överens kring onsdagens räntebesked. Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla den oförändrad.

Han ville ha en höjning av reporäntan till −0,25 procent, detta med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer