Revisorernas skatteplanering skall stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av de stora revisionsföretagens skatteplanering, föreslår nu regeringen lagändringar för att stoppa överutnyttjandet av reglerna för småföretag.

SVT avslöjade i vintras att många av landets topprevisorer tjänar mellan fem och tio miljoner om året men ändå bara betalar cirka 30 procent i skatt.  Det handlar om att utnyttja de förmånliga ”fåmansbolagsreglerna”, som gäller delägare i ett företag.  

Dessa regler skall egentligen bara gälla företag med upp till fyra anställda, men revisionsfirmor som KPMG och PWC (PricewaterhouseCoopers)  med över 100.000 anställda runt om i världen, kan utnyttja reglerna och få mellan 20 och 30 procents skatt genom att ta ut låg lön – men desto mer i aktieutdelning.

– Reglerna var inte tänkt att gynna högavlönade personer på stora revisionsföretag, konsultbyråer och advokatfirmor, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos näringsminister Annie Lööf till SVT.

Tar ut aktievinst istället för lön

Många revisorer som Jan Birgersson, VD på Ernst and Young, tar bara ut 45.000 kronor i månadslön, men tio gånger mer i aktieutdelning, vilket sänker skatten med miljonbelopp. På Deloitte och PWC är lönen regelmässigt bara 45.000 kronor i månaden för delägarna, istället tar man ut lejonparten som aktievinst.

Fåmansreglerna har gjort att ju större lönesumma som finns i företaget, desto större aktieutdelning kan delägarna plocka ut med den lägre kapitalskatten, i vissa fall bara 20 procent. Och detta har utnyttjats även av advokatfirmor, konsultfirmor och andra företag där många personer kan bli delägare. Men detta vill regeringen stoppa.

Förslag med i vårpropositionen

Finansminister Anders Borg (M) sade efter SVT:s granskning att han tyckte det var bekymmersamt hur reglerna utnyttjades, och nu har han och näringsminister Annie Lööf (C) enats om förslag till förändringar i reglerna för fåmansbolag.

Detta förslag finns med som en del i vårpropositionen som presenteras på måndag, och man hoppas få bukt med det man kallar överutnyttjandet.

– Det är framför allt möjligheten för högavlönade personer att betala väldigt lite i skatt vi vill komma åt, säger Anna-Karin Nyman till SVT Nyheter.

Om lagförslaget går igenom kommer många advokater, konsulter och inte minst revisorer få kraftigt höjd skatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer