Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbankschefen Erik Thedéen menar att Riksbankens prognoser på lång sikt kan vara extremt osäkra.

Riksbanken: ”Bekymmersamt att folk litar på våra prognoser”

Publicerad

I torsdags höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent för att försöka bromsa inflationen. Ytterligare en höjning väntas under våren. Men Riksbankschefen Erik Thedéen menar att man inte ska ta för allvarligt på prognoserna.

Enligt Riksbankens prognos väntas styrräntan ligga på en fortsatt hög nivå till 2026 (3,3 procent i genomsnitt). I februari i fjol, strax innan Rysslands invasion i Ukraina, prognostiserade Riksbanken för nollränta under hela 2023.

– Jag tycker det är bekymmersamt att folk litar på våra prognoser. Man ska nog ha lite mer attityden som man har om meteorologers prognoser, säger han.

”Lägg ned prognosarbetet!”

Finansanalytikern Henrik Mitelman menar att hushållen tar prognoserna som löften och tycker att de kan läggas ned.

– Lägg ned prognosarbetet! Inte vad gäller inflationsarbetet – det måste man ha prognoser på, men budskapet att vi tror att räntan framöver kommer utvecklas framöver på ett visst sätt. Det har visat att det inte stämmer inte riktigt. Men hushållen upplever det som ett löfte.

”Går inte lägga ned”

Men att lägga ner prognoserna är inget alternativ menar Erik Thedéen:

– Man kan inte lägga ner prognoser om man ska försöka fatta beslut som har bäring på framtiden. Då vet jag inte vad vi ska ha som beslutsunderlag. Då blir det en gissningslek alltihopa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.