Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan sänks inte som många analytiker hade väntat.

Riksbanken gör bedömningen att reporäntan kommer att ligga kvar på den här nivån under det närmaste året. I övrigt gör Riksbanken i stort sett inga justeringar av sina tidigare prognoser vad gäller BNP och arbetslöshet.

– Vi ser en låg tillväxt i svensk ekonomi, men samtidigt ser vi vissa ljusglimtar, säger riksbankschef Stefan Ingves på presskonferensen, där han motiverar bankens beslut att låta räntan ligga stilla.

Inflationen bedöms bli litet lägre, 1,8 procent 2014 jämfört med förra prognosen som talade om 2,0 procent.

I sin prognos bedömer Riksbanken att reporäntan börjar höjas i början av 2014 till i genomsnitt 1,2 procent. Första kvartalet 2015 har räntan höjts till 2,0 procent och ytterligare ett år senare till 2,7 procent, enligt bankens egen prognos.

Riksbanken gör fortsatt bedömningen att ekonomin är svag. ”Men det finns vissa ljusglimtar som talar för en stabilisering och konjunkturen väntas stärkas under året”, skriver banken.

Två ledamöter ville sänka räntan

Två av Riksbankens sex ledamöter reserverade sig mot majoritetens beslut att hålla räntan oförändrad. Karolina Ekholm ville sänka räntan till 0,75 procent, Lars EO Svensson ville sänka till 0,5 procent.

Svenska marknadsräntor steg, medan kronan stärktes något omedelbart efter Riksbankens besked om oförändrad reporänta.

Kronan lyfte 4-5 ören mot euron och dollarn, medan den tvååriga svenska statsobligationen steg från 1,06 före beskedet till 1,09 efter beskedet. Tioårsräntan gick upp från 2,04 till 2,06 procent.

Räntan sänktes 18 december

Senast Riksbanken ändrade räntan var den 18 december då räntan sänktes med 0,25 procentenheter till 1,0 procent. Motiveringen då var att ”utvecklingen i Sverige var lite sämre än vad Riksbanken tidigare trodde och inflationen var låg”.

Det är Riksbankens direktion med sex direktörer som avgör hur hög styrräntan ska vara. Grundprincipen är att styrräntan höjs när ekonomin är på väg in i en högkonjunktur som brukar leda till högre inflation.

Räntehöjningen ska kyla av ekonomin och hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procent. På motsvarande sätt ska Riksbanken sänka räntan när ekonomin är på väg mot lågkonjunktur.

Fakta: Reporäntans förändring

Reporäntan har sänkts eller höjts sju gånger de senaste två åren. I februari 2011 var räntan 1,5 procent.

Räntan var som lägst mellan juli 2009 och juni 2010: 0,25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.