SEB:s Chefsekonom Robert Bergqvist är nöjd med riksbanken besked. Foto: TT

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Banken gör nu bedömningen att det är mindre sannolikt med fler sänkningar av räntan på kort sikt.

– Äntligen, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på minus 0,50 procent och köpen av statsobligationer fortsätter enligt plan, skriver banken i ett pressmeddelande. Riksbanken gör samma bedömning som i april att räntan börjar höjas i mitten av 2018.

”Den sammantagna bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrad sedan i april. För att inflationen ska stabiliseras runt 2 procent krävs en fortsatt expansiv penningpolitik”, skriver Riksbanken.

Mot bakgrund av att inflationen under den senaste tiden är något högre än väntat gör Riksbanken nu bedömningen att sannolikheten för att den ska sänka räntan på kort sikt har minskat.

Väntat besked

– Det var ett helt väntat besked. De väljer nu att ta bort sannolikheten för sänkning i räntebanan, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Enligt henne är signalen ett sätt för Riksbanken att på ett balanserat sätt ta sig ur den rådande situationen men konstaterar att det fortfarande är en expansiv penningpolitik som banken bedriver.

– Äntligen, jag tycker att nu börjar vi se slutet på den här extrema penningpolitiken, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Bergqvist utvecklar:

– Vi ser inte slutet på en expansiv penningpolitik med låga räntor. Men bara det här att nu stänger vi dörren för ytterligare minusräntor. Jag tror i grund och botten att det är bra för Sverige, säger han.

– Riksbanken blev sist ut av alla centralbanker att släppa taget om ytterligare sänkningar men nu rör sig Riksbanken i linje med andra centralbanker, säger Robert Bergqvist.

Sänker inflationsprognos

Däremot utesluter banken inte helt ytterligare sänkningar framöver. ”Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan, som alltid, användas vid behov”, skriver banken. Den skrivningen är en självklarhet, enligt Anna Öster.

– En centralbank kan aldrig utesluta något scenario. Händer något oväntat ska de alltid kunna ta till alla medel, säger Anna Öster.

Riksbanken drar ner inflationsprognosen något för nästa år vilket Anna Öster anser kan tolkas som något av en signal.

– Det är deras sätt att säga att det är en utmanande inflationsmiljö vi befinner oss i och det kommer att vara svårt att få upp inflationen på ett varaktigt sätt, säger hon.

Banken justerar ner BNP-prognosen för 2017 från 2,8 procent till 2,2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.