Enligt Riksbanken fortsätter den svenska konjunkturen att stärkas. Både BNP-tillväxt och inflation är högre än väntat, men uppgången är ryckig och inflationen väntas vara under målet även det här året, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
– Vi kommer att fortsätta att hålla en, historiskt sett, unikt låg ränta, och att köpa värdepapper, sade riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens.
Åtgärderna syftar till att driva upp inflationen till målet på två procents inflation.Stefan Ingves säger att riksbanken är ”på god väg” att nå målet.
Goda tider i ekonomin
– Inflationsförväntningarna har vänt tydligt, sade Ingves på presskonferensen.
Den starka konjunkturen förklaras delvis av den låga räntan, enligt Ingves, som räknar med att tillväxten toppade på 4,1 procent i fjol och under kommande år strävar ned mot 2 procent.
Han pekar även på en nedåtgående trend för arbetslösheten, som dock vänder uppåt i takt med att nyanlända börjar söka jobb om ett par år.
– Summa summarum kan man säga att sett på det här sättet kommer det råda goda tider i den svenska ekonomin under de närmaste åren, enligt Ingves.
Han varnar samtidigt för att en för snabb kronförstärkning kan försvåra möjligheten att nå upp till inflationsmålet.
Kan dämpa tillväxten
Det riskerar att dämpa tillväxten och inflationen i Sverige och påverka förtroendet för inflationsmålet. Därför har riksbanken beslutat att fortsätta köpa värdepapper för ytterligare 45 miljarder kronor under andra halvåret 2016. Köpen omfattar totalt 245 miljarder kronor.
”För att få ett brett genomslag på olika räntor omfattar köpen både nominella och reala statsobligationer, motsvarande 30 respektive 15 miljarder kronor. Den starka utvecklingen i svensk ekonomi motiverar dock att dessa köp sker i en något långsammare takt än tidigare”, skriver Riksbanken.
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet om ytterligare obligationsköp. I stället förespråkade hon en oförändrad penningpolitik.
Nästa besked i juli
Räntan på minus 0,5 procent gäller från den 27 april. Nästa reporäntebeslut tas på det penningpolitiska mötet den 5 juli och besked kommer den 6 juli.
Myndigheten flaggar för att reporäntan kan komma att sänkas ytterligare och köpen av värdepapper utökas, om man inte lyckas få inflationen på rätt nivå.
”Direktionen har mot den här bakgrunden en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv om så skulle behövas, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena (...) Riksbanken står samtidigt beredd att intervenera på valutamarknaden, om kronan stärks så snabbt att det hotar inflationsuppgången”, skriver Riksbanken.
Som väntat
Räntebeskedet är ingen överraskning för Peter Malmqvist, chefsanlytiker på fondkommissionären Remium.
– Det är som väntat, lite mer snällare skrivning än de signaler som olika ledamöter har skickat ut sedan det senaste mötet, säger han till SVT Nyheter.
Han påpekar att Riksbanken inte skickar några signaler om förändrad räntepolitik och varnar för en ”inflationsbomb”.
– Vi har ett extremt läge där ekonomin går bra men vi har samtidigt minusräntor, då riskerar vi att bygga upp en inflationsbomb. Riksbanken håller räntan på minus trots att inflationen går upp. Riksbanken, ser inte den faran.
Roger Josefsson, chefekonom på Danske Bank, har svårt att se att Riksbanken kommer att lyckas nå inflationsmålet.
– Den senaste uppgången har att göra med en svagare krona, men nu kan kronan komma att gå upp igen.