Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var Riksbanken för sena på bollen med inflationsbekämpningen i fjol? Hör nuvarande riksbankschefen Erik Thedéen svara på frågan. Foto: Per Nilsson/SVT

Riksbankschef Erik Thedéen svarar på kritiken: ”Riksbanken agerade för långsamt”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny forskningsrapport som beställts av riksdagens finansutskott får Riksbanken hård kritik för att de agerat för långsamt med att höja räntan och därmed bromsa inflationen under 2022. I en intervju med SVT Nyheter ger Riksbankschefen Erik Thedéen kritikerna delvis rätt.

– Men det är när man har facit. Det hade man inte då, säger han. 

Under hösten 2021 började svenska konsumentpriser stiga snabbt – inflationskurvan pekade rakt uppåt. I januari 2022 började inflationen närma sig fyra procent.

Först i slutet av april 2022 höjde Riksbanken räntan med 0,25 procentenheter för att kyla ned ekonomin och bromsa prisuppgången. Då var inflationen över sex procent. Nästa räntehöjning kom i slutet av juni – då var inflationen över åtta procent.

Enligt riksdagens utredare borde räntan höjts redan i februari.

Håller med i delar av kritiken

Räntebesluten skedde när Stefan Ingves var Riksbankschef. Den nye Riksbankschefen Erik Thedéen håller med i delar av kritiken.

– Jag tror alla som tittar på det som skede förra året förstås menar att det hade varit bättre att höja räntan före februari, kanske redan i slutet på 2021. Men det är när man har facit. Det hade man inte då, säger han och fortsätter:

– Där tror jag att man ska vara försiktig. De är kritiska till inte minst februarimötet. Det kommer bli en utfrågning i finansutskottet så vi får återkomma till hur vi svarar kritiken mer i detalj, säger Erik Thedéen.

Kritiseras även för inflationsprognoserna

I rapporten får Riksbanken också kritik för sina inflationsprognoser. Enligt forskarna var rapporterna ”undermåliga” och hamnade ofta fel även om man tar hänsyn till det osäkra läget. 

Hur kommer det sig att Riksbanken har så svårt att träffa rätt med prognoserna?

– Här tror jag att man ska vara ödmjuk och konstatera att det är genuint svårt. Det var en väldigt speciell situation. Det var krig, det var slut på corona, det var slut på stora stimulanser som verkade kvar i ekonomin. Där hamnade Riksbanken fel men många andra också, säger Riksbankschefen.

Trots kritiken anser Erik Thedéen att Riksbankens prisstabilitetspolitik varit bra för Sverige med bland annat stigande reallöner fram tills nu.

– Det finns alltid enskildheter som man kan göra bättre. Men jag tycker att den stora bilden ändå är att det varit en framgångsrik politik med att ha inflationsmål med en oberoende centralbank, säger han.

SVT har sökt den tidigare chefen för Riksbanken, Stefan Ingves, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.