Det går att få avdrag av Skatteverket också för arbetskostnader vid exempelvis reparationer i ett hus man äger i ett annat EU-land. Arkivbild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Rot och rut oftare till utländska företag

Publicerad

En svensk som äger ett hus i exempelvis Spanien kan få rot- och rutavdrag för reparationer och städning även där. Och att utländska företagare får pengar av Skatteverket blir allt vanligare, rapporterar Ekot.

Sedan 2014 har dessa ökat med 40 procent, och troligtvis kommer de öka än mer framöver, tror man på myndigheten.

– Det är en stor ökning. Men det börjar på ett ganska lågt antal, så ökningen blir dramatisk på så sätt. Jag tror personligen att det blir fler och fler som känner till det här och att företagarna har blivit trygga med att det faktiskt fungerar, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, till Ekot.

Antalet utländska rot- och rutföretagare är cirka 2 500 stycken, av totalt 70 000 utförare. Till utlandet gick 44 miljoner kronor, av totalt 15 miljarder i rot- och rutsubventioner år 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.