Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixson i samband med att Hemnet börsnoterades. Aktiekursen rusade direkt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rusning direkt efter Hemnet-aktier

Uppdaterad
Publicerad

Värdet på bostadssajten Hemnet rusade närmare 40 procent i samband med att bolaget noterades på Stockholmsbörsen.

Suget efter Hemnet-aktier var väldigt stort redan på förhand och erbjudandet blev kraftigt övertecknat. Under gårdagskvällen fastställdes priset på aktien till 115 kronor, det vill säga i toppen av det prisintervall som var förutbestämt och låg på 95-115 kronor.

– Det är verkligen ett perfekt läge för ett bolag som Hemnet att komma in på börsen just nu. Stjärnorna står rätt. Marknaden är het, räntorna jättelåga och pandemin gör att många vill köpa större, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Den höga värderingen verkar inte skrämt investerarna inledningsvis, tvärtom. Under morgonens handel var Hemnets aktie med en uppgång på drygt 40 procent en av de som steg mest på Stockholmsbörsen. Som högst handlades aktien i 172 kronor för att sedan falla tillbaka något.

Ta hem vinster

Bostadssajten har lyckats skapa sig en näst intill monopolliknande ställning och är helt dominerande i Sverige. Och enligt sparekonomen Joakim Bornold på Söderg & partners sker inte börsnoteringen för att Hemnet behöver få in nytt kapital utan för att nuvarande ägare ska få möjlighet att ta hem vinster från tidigare värdeökning.

Bornold pekar på att aktiemarknaden just nu är väldigt het och tajmingen för att placera bolag på börsen är perfekt för den som vill sälja. Han menar att värderingen av Hemnet är extremt hög.

– Vad man behöver för att försvara den här aktiekursen, eller kanske till och med få den att stiga, är en vinst som kraftigt stiger också. Det kommer inte att räcka med att ligga kvar på tidigare nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.