Ryanair förhandlar med personalen om sänkta löner. Arkivbild. Foto: AP/TT

Ryanair: Sänkt lön eller uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 3 500 tjänster kan försvinna från lågprisbolaget Ryanair om personalen inte går med på att sänka sina löner, säger vd:n Michael O'Leary.

– Vi har redan aviserat nedskärningar av 3 500 tjänster men förhandlingar med våra piloter och kabinpersonalen pågår och vi ber dem att sänka sina löner som ett alternativ till uppsägningar, säger O'Leary till BBC.

Ryanairs bud är att de bäst betalda flygkaptenerna ska sänka sina löner med 20 procent och de sämst betalda flygvärdinnorna ska sänka sina löner med 5 procent.

– Om vi kan förhandla fram dessa lönesänkningar tror vi att vi kan undvika de flesta, men inte alla, uppsägningar, säger O'Leary till BBC.

Ryanair räknar med 4,5 miljoner passagerare under juli, omkring 40 procent av normala nivåer, och att resandet ökar till uppemot sex miljoner passagerare i augusti.

Samtidigt räknar bolaget med att biljettpriserna kommer att vara historiskt låga under de kommande tolv månaderna, säger O'Leary till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.