S accepterar sänkt bolagsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår ingen höjning av bolagsskatten i sitt budgetförslag, trots tidigare motstånd mot halva den sänkning som regeringen drev igenom i år.

Det uppger partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på en pressträff.

– Omvärlden har anpassat sig, säger Andersson som skäl för kursändringen och tillägger att det också vore mindre klokt att föreslå en höjning eftersom den svenska exportindustrin har det tufft.

Valbudgeten 2014

Även Miljöpartiet accepterar sänkningen, uppger partiets ekonomisk-politiske talesman Per Bolund för SVT.

Sänkt krogmoms

Magdalena Andersson säger att S i sitt budgetförslag, som läggs fram mot slutet av veckan, föreslår en återställning av restaurangmomsen till normal nivå.

S vill också, i två steg, ta bort den sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga upp till 25 år som regeringen genomfört. Hälften av sänkningen återställs 2014, enligt S förslag, och hälften 2015.

Det handlar om cirka 14 miljarder kronor som partiet i stället vill använda till bland annat satsningar på de unga som har svårast att få jobb.

Både den sänkta krogmomsen och de generellt sänkta arbetsgivaravgifterna för unga är två ineffektiva, och dyra, åtgärder när det gäller att bidra till att skapa nya jobb, hävdar S.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet