Foto: TT

Så blir Sveriges nya styrränta

Uppdaterad
Publicerad

Styrräntan lämnas oförändrad på rekordlåga -0,5 procent. Det beskedet lämnade Riksbanken på torsdagsmorgonen.

– Eftersom det är viktigt att konjunkturen fortsätter att vara stark och sätter avtryck i prisökningarna behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv, säger Riksbankschef Stefan Ingves.

Direktionen har därför beslutat att behålla reporäntan oförändrad på rekordlåga -0,50 procent samtidigt som man skjuter fram tidpunkten för en eventuell höjning.

– Vår prognos är att en höjning tidigast kommer i december eller februari. Därefter ser det ut som att räntan kommer att höjas ungefär två gånger per år med 25 punkter åt gången, säger Stefan Ingves.

Splittrad syn

Direktionen var dock oenig, en ledamot ville höja räntan redan i dag och ytterligare en reserverade sig mot beslutet att justera ned räntebanan.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman tycker att beskedet är aningen svårtolkat.

– Riksbanken är tydliga och otydliga på samma gång. Samtidigt som de betonar att det faktiskt kommer en höjning och att den kommer vara 25 punkter är de mindre klara över när den sker, antingen i december eller i februari, säger hon till TT.

För egentligen är det bäddat för den första räntehöjningen på över sju år: Sveriges ekonomi fortsätter att växa, det är brist på arbetskraft i flera sektorer och exportföretagen gynnas av en svag krona. Dessutom ligger inflationen över Riksbankens mål på två procent.

Ekonomin borde med andra ord inte längre behöva någon draghjälp av Riksbankens extremlåga minusränta, som gör det billigt att låna pengar, utan snarare kylas av.

Ingen överraskning

Beskedet om oförändrad ränta var väntat. Detta eftersom det främst är stigande priser på olja och el som fått inflationen att nå upp till Riksbankens mål. Den underliggande inflationen anses fortfarande vara för låg i förhållande till riksbankens mål på 2 procent.

Kronan tappade något i värde efter dagens besked och räntan på statsobligationer sjönk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.