SVT:s ekonomireporter Peter Rawet om torsdagens räntebesked. Foto: SVT/TT

Peter Rawet: Så påverkas du av räntebeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas du av Riksbankens beslut att lämna räntan oförändrad? SVT:s ekonomireporter Peter Rawet svarar på tre frågor.

Vad betyder dagens besked för vardagsekonomin?

– Att det blir fortsatt billigt att låna till hus och lägenheter och att det blir ännu dyrare att resa utomlands eftersom kronan försvagas. Dessutom ökar sannolikheten att svenska företag och jobb köps upp och hamnar i utländsk ägo eftersom kronan är så billig, säger Peter Rawet och fortsätter:

– Den låga räntan gör dessutom att kraven ökar på att politikerna gör någonting åt svenskarnas höga skuldsättning. Det kan bli så att rätten till avdrag för räntekostnader trappas ned eller att amorteringskraven blir ännu tuffare. Då blir det dyrare att bo.

Vilka signaler sänder Riksbanken ut?

– Att de blivit mer osäkra på när det gäller inflationen, eftersom det främst är bränsle och el som ökat i pris. Riksbanken vill inte riskera att slå ihjäl en stabil prisökningstakt med för snabba räntehöjningar. Men signalerna är dubbla eftersom den samtidigt konstaterar att svensk ekonomi är ännu starkare än man trott. Ändå gasar man på med låg ränta när man kanske borde göra sig redo att bromsa.

Vad händer när tiderna blir sämre då – fungerar räntevapnet fortfarande?

– Möjligheten att sätta fart på ekonomin under en lågkonjunktur genom att sänka räntan har blivit betydligt mindre. Då hamnar ansvaret på politikerna och finanspolitiken. Samtidigt är det ju ingen som vet hur låg en minusränta kan bli – gränserna testas hela tiden. Vi har en global ekonomi där vem som helst med hjälp av internet kan handla där det är billigast. Då kan det vara svårt att som Riskbanken försöka få upp inflationen med hjälp av räntevapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.