Britta Borreau vd på KPA Pension tycker det är viktigt att inte bygga sin ekonomiska framtid på tvåsamhet. Foto: TT

Så får du en bättre pension – framför allt om du är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Föräldraledig, deltid och vab. Det finns många faktorer som gör att du kan få en lägre pension – framför allt om du är kvinna. Men hur ska man då tänka?SVT har pratat med några experter som ger sina bästa tips.- Bygg aldrig din ekonomiska framtid på tvåsamhet. Det är falsk trygghet, säger Britta Burreau, vd på KPA Pension.

Genom det pensionssystem som finns i dag kan gifta par eller de som har registrerat en parrelation ge den som är hemma med barnen sin premiepension. Britta Burreau, vd på pensionsbolaget KPA, tycker inte att det är en bra idé.

– I ett modernt samhälle kan inte kvinnors ekonomiska trygghet på ålderns höst baseras på en annan persons generositet, säger hon.

Burreau tycker därför att det är viktigt att se till att dela på ansvaret när man får barn – så gott som möjligt. En annan viktig aspekt är att vara medveten om att det kostar i längden att vara hemma mer med barnen.

– Kvinnor halkar efter i löneutveckling och etablerar sig på en högre sjukfrånvaro efter första föräldraledigheten.

Diskutera framtida ekonomin

Ett tips enligt pensionsekonomen Kristina Kamp, som arbetar på Min pension, är att ta en middag ihop och diskutera den framtida ekonomin – när ni fortfarande tycker om varandra.

– Sätt er ner och skilj er, ta livet av varandra och diskutera vad som händer med ekonomin då, säger hon.

Men i många fall är det lättare sagt än gjort att prata om ekonomi. Enligt pensionsekonomen Maja Englund som arbetar på pensionsbolaget SPP är ekonomi ett väldigt känsligt ämne för par.

– Man förstår att det är en viktig fråga, men man vet inte riktigt hur man ska agera, säger hon.

Englund anser dock att det kan vara smart att den som är hemma mindre ger sin premiepension till sin partner.

– Det är ett sätt att göra ekonomin mer jämställd. Man kan också spara privat till den som är hemma mer. Då måste man dock komma ihåg att märka upp sparandet som enskild egendom för att det ska delas lika vid eventuell skilsmässa, säger hon.

Den som är hemma betalar mindre

Ett annat sätt är att den partner som tjänar mer, om man äger en gemensam bostad, betalar av mer på lånet, berättar Kristina Kamp. Annars är det hur som helst bra att den personen betalar mer av de totala utgifterna.

– Äger man bostaden gemensamt och man skiljer sig får man ändå hälften var. Då har den med högre inkomst betalt av mer av boendet och på så sätt gjort överföring på det sättet, säger hon.

Enligt samtliga pensionsekonomer är dock den största boven till dålig pension att du väljer att arbeta deltid efter att du varit föräldraledig. För att få en juste pension måste man jobba mycket och i många år.

– Den värsta fällan för den framtida pensionen är att inte börja jobba heltid efter att du varit föräldraledig. Man har då svårt att återskapa jämställdheten i hemmet som rådde innan barnet kom, säger Britta Burreau och fortsätter:

– Så till alla kvinnor - ta kontroll över din ekonomi och gör dig inte beroende av en man, eller en partner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.