I snart tjugo år har par som antingen är gifta eller har registrerat en parrelation på haft möjlighet att föra över premiepensionen till den som är hemma mer. Foto: TT

Få ger av sin pension till den som är hemma mer med barnen

Publicerad

Bara drygt 10 000 svenskar väljer att ge av sin pension till den som är hemma mer med barnen, trots att möjligheten har funnits i snart 20 år.
– Jag tror att det beror på att många inte känner till att möjligheten finns, samtidigt som pensionen är en jobbig grej att snacka om, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

I snart 20 år har par som antingen är gifta eller har registrerat en parrelation på Pensionsmyndigheten haft möjlighet att föra över premiepensionen till den som är hemma mer med barnen.

Intresset för att nyttja möjligheten har dock varit svagt. År 1999, var det 1 814 personer som gjorde det valet, jämfört med 10 367 personer år 2016. Av dessa är större delen män, visar statistik från Pensionsmyndigheten.

– Det är en långsam ökning och fortfarande ett litet antal som gör det, säger Ole Settergren, analyschef på myndigheten.

Känsligt att prata om ekonomi

En anledning till att så få nyttjar möjligheten tror han är för att människor inte känner till att den finns, men han tror även det beror på att det är känsligt att fråga om man kan få en del av sin partners pension.

– Framför allt handlar det nog om att par inte riktigt vet om överföringen kommer att gynna hushållet eller inte. Totalt sett handlar det om några extra tusen per år som förs över till den som är hemma, säger Settergren.

Kompenserar för att en är hemma

Samtidigt är det bara 94 procent av den överföringen som går till partnern. De andra 6 procenten går till en pott för samtliga pensionssparare. Om partnern då skulle dö går det alltså inte att få tillbaka pengarna.

- Däremot är det här ett sätt för den som lever tillsammans med någon och av någon anledning har en lägre inkomst att i någon mån bli kompenserad för det, säger Settergren.

Men kan det inte bli så att kvinnor, genom detta, fortsätter att låta män ha kontrollen över ekonomin?

- I den mån en kvinna, eller kvinnor i allmänhet har låtit män ta kontrollen över ekonomin kan detta eventuellt gå i den riktningen - men det är en så uppenbart otillräcklig kompensation för att låta någon annan ha kontroll över ens egna ekonomi - att jag inte tror rätten att överföra premiepension kan ha den effekten, säger han.

Fakta: Så fungerar överföringen av premiepensionen

Visa

Premiepensionen är 2,5 procent av din lön upp till 40 000 kronor i månaden och är en del av den allmänna pensionen. Du kan bara föra över hela beloppet till din partner, men väljer själv hur länge det ska gälla. 

Den som får överföringen får 94 procent av summan, de andra 6 procenten går till övriga pensionssparare. 

Beloppet som förs över går inte att få tillbaka, inte ens om din partner som fått summan skulle avlida. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer