Foto: TT

Så mycket sänker storbankerna räntan

Publicerad

I går sänkte Riksbanken räntan till 0,0 procent. Storbankerna följde inte omedelbart efter, men i dag meddelade flera banker om sänkning av bolåneräntan. – Men det handlar inte om stora sänkningar. Bankerna vill tjäna pengar och de vet att vi är slavar under dem, säger SVT:s ekonomikommentator, Peter Rawet.

Först ut med att sänka bolåneräntan i dag var Nordea. Räntan på bolån med en bindningstid på tre månader sänks med 0,15 procentenheter till 2,21 procent. Räntan på ettåriga lån sänks lika mycket, till 2,15 procent.

Ett lån bundet på tre år får en ränta på 2,35 procent och ett femårigt lån på 2,80 procent.

Andra räntor med bindningstid på upp till åtta år sänks med 0,10 procentenheter.

Fler banker följer efter

Därefter följde Handelsbanken som sänker bolåneräntorna mellan 0,10 och 0,20 procentenheter.

Räntan på ett bolån med bindningstid på tre månader blir från månadsskiftet 2,23 procent, ettåriga lån får räntan 2,17 procent och ett lån bundet på fem år 2,81 procent.

SBAB sänker bolåneräntan med mellan 0,07 och 0,20 procentenheter från och med i morgon.

Efter sänkningen blir räntan på lån med bindningstiden tre månader 2,15 procent. Räntan på lån bundna i ett år får räntan 2,14 procent, treåriga lån 2,34 procent och lån bundna i fem år 2,75 procent.

– Anledningen till att vi inte sänker lika mycket som Riksbanken beror på att mer än reporäntan är avgörande, säger SBAB:s presschef Karin Hellgren.

SEB avvaktar

Swedbank sänker bolåneräntan från och med i morgon. På de lån som har en bindningstid på tre månader eller ett år sänks räntan med 0,13 procentenheter. Räntan hamnar då på 2,22 procent. De räntor med övriga löptider sänks med 0,10 procentenheter.

– I dag är inte reporäntans koppling till upplåningskostnaden lika hög, säger Claes Warren, informatör på Swedbank.

SEB har inte beslutat om någon liknande sänkning i nuläget.

– Vi använder oss av en annan modell och sätter räntorna efter våra upplåningskostnader. De räntorna förändras från dag till dag och dem finner man på vår hemsida, säger Laurence Westerlund, SEB:s pressansvarig.

Ett bolån med en bindningstid på tre månader har i nuläget en ränta på 2,37 procent hos SEB.

”Bankerna tjänar pengar”

SVT:s ekonomikommentator, Peter Rawet, menar att anledningen till att bankerna inte sänker bolåneräntorna mer är att de vill tjäna maximalt.

– Bankerna hävdar ju att det inte finns någon koppling mellan Riksbankens ränta och deras kostnad. Men det är något som inte stämmer här, eftersom bankerna gör allt större vinster ju mer räntan faller. Bankerna sänker räntorna så lite för att de kan och för att de tjänar på det. Vi kunder är ändå inaktiva och ser banken som en myndighet med rådgivare, snarare än säljare. Vi är slavar under banken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Räntan sänks till 0 procent

Mer i ämnet