Foto: Pensionsmyndigheten

Så ska du pensionsspara – tips från experten

Publicerad

Fem frågor om privat pensionssparande till Karin Grettve Odenfors, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

1. Om man pensionssparar privat och ännu inte gjort några förändringar. Vad ska man göra nu?
– Avsluta inbetalningarna eller pensionsspara maximalt 150 kronor per månad under 2015. Styr om månadsinbetalningarna till ett annat sparande. Observera att om du inte har tjänstepension via ditt jobb eller har inkomst av aktiv näringsverksamhet gäller andra regler som gör att du kan fortsätta spara avdragsgillt inom vissa ramar.

2. Hur ska man lägga upp sitt pensionssparande nu? Vad finns det för alternativ?
– Det finns flera alternativ beroende av vad du har för behov. Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande kan vara investeringssparkonto (ISK). Ett annat alternativ kan vara kapitalförsäkring. Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera ett månatligt sparande med en löpande amortering på lånen. Att gå i pension senare innebär också en högre pension.

3. Vad är det viktigt att man tänker på när man väljer ny sparform?
– Välj sparform efter vilka behov du har. ISK är ett alternativ som kan passa många och kostar ingenting extra vid sidan av fondavgifter. Kapitalförsäkring kan vara ett alternativ om du exempelvis vill spara i en traditionell försäkring och vara garanterad att få ut de inbetalda pengarna eller vill ha ett sparalternativ med möjlighet till månatlig utbetalning. Kapitalförsäkring är ofta en dyr sparform. Det är vanligt med en fast årlig avgift och en procentuell årlig avgift som tas ut på det totala sparbeloppet. Om du sparar i fonder får du dessutom betala fondavgifter.

– Ha koll på den totala kostnaden om du sparar i en kapitalförsäkring. Både ISK och kapitalförsäkring är enkla sparalternativ eftersom man kan köpa och sälja fonder och aktier utan att behöva skatta för vinsten och deklarera för affären, istället beskattas kapitalet med en årlig schablonskatt.

4. Hur ska man veta att man inte blir lurad av dolda avgifter och dylikt?
– Många kapitalförsäkringar är förknippade med avgifter, både fasta och rörliga. Ta reda på alla avgiftsuttag innan du köper en produkt. Ett tips kan vara att be om exempel så att du kan få en uppfattning om hur mycket pengar som försvinner i avgifter på några års sikt. Globala aktiefonder med låga avgifter kan vara ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande. Ett sparande i globala aktieindexfonder kostar till exempel omkring 0,40 procent per år.

5. Många kanske bara slutar pensionsspara tvärt nu för att de inte hittar något vettigt alternativ. Finns det några risker med det?
– Det är alltid bra att ha ett eget sparande till pensionen om du har möjlighet. Skjut inte upp beslutet utan styr om månadssparandet till ett nytt sparande i samband med att du avslutar befintliga autogiron. Det är dock inte ditt privata sparande som kommer vara den största delen av din totala pension, den allmänna pensionen och tjänstepensionen utgör de största delarna av de flesta människors totala pension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer