”Tyvärr kommer många att förlora jobben till följd av krisen och det kommer med tiden att påverka även andra jobb. Är du inte med i a-kassan så gå med nu. Fundera också på om du behöver en inkomstförsäkring som ger mer än a-kassan. Det ingår i en del fackavgifter och kan ibland tecknas genom facket men också privat”, säger Annika Creutzer. På bilden till vänster syns Ylva Yngvesson. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT och Ateljé Eggeborn

Så ska du tänka som småsparare när börsen skakar

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan har lett till en av de värsta börskrascherna sedan finanskrisen 2008. Så vad ska du som småsparare tänka på när det börjar skaka? Här ger experterna sina bästa tips.

Ylva Yngvesson. Foto: Ateljé Eggeborn

Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker

Coronapandemin

Vad bör man hålla koll på framöver?

– Behöver du pengarna inom ett par år, sälj successivt i rekyler närmsta året. På lång sikt behöver du inte vara så aktiv. Fortsätt eventuellt månadssparande och se till att ha skydd i ordning inför risk för arbetslöshet och koll på ekonomin inför arbetstidsförkortning.

Vad kommer vara mest avgörande för småsparare de närmsta månaderna?

– Smittspridningen, politiska beslut och ett nytt vaccin.

Vad är ditt bästa råd till oroliga småsparare?

– Dra lärdom av det som händer. Sätt upp en strategi för när du ska vikta ned ditt aktiesparande och följ den. Då kan oron minskas. Det är lite sent nu om du skulle vilja minska din risk. Och det är väl bara långsiktigt sparande du har på aktiemarknaden?

Annika Creutzer. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Annika Creutzer, ekonomijournalist och och privatekonomisk expert

Vad bör man hålla koll på framöver?

– Tänk på när du behöver dina sparpengar. Har du dem i aktiefonder och inte behöver dem förrän minst ett par år framåt kan du ta det lugnt. Det mesta talar för att tappet kommer att återhämtas. Ska du ha pengarna i närtid bör du plocka ut dem. Men gör det stegvis, det är tvära kast på börsen varje dag och då minskar du risken att ta ut allt på en dag då kurserna störtdyker.

– Har du sparat i försäkringsform, som pensionsförsäkring, kapitalförsäkring eller tjänstepension i fonder, kan du, om du känner oro, flytta pengarna tillfälligt till en kort räntefond. Då skyddar du dem mot nya ras. Men gör det bara under en kort tid, annars riskerar du att missa den uppgång som förr eller senare kommer. Tänk också på att skydda dina inkomster.

Vad kommer vara mest avgörande för småsparare de närmsta månaderna?

– Jobben och hur aktiebörserna utvecklas, det senare påverkar inte bara det egna sparandet utan också det sparande vi har som andra förvaltar, exempelvis pensionsbolagen. Blir det en långvarig nedgång kommer det med tiden att märkas i våra pensioner. Men att kolla börskurser varje dag kan vara stressande och i det långa loppet är det hur hela Sveriges ekonomi utvecklas som är det väsentliga.

Vad är ditt bästa råd till oroliga småsparare?

– Använd den tid som du kanske får ledig nu till att gå igenom din ekonomi och ditt försäkringsskydd. Fundera också på om du kan plugga något på distans. Skulle du förlora jobbet kan en investering i utbildning vara den bästa placeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet