Boende och personal på äldreboende i Flens kommun smittade av coronaviruset. Foto: SVT/EPA

Boende och personal på äldreboende i Flens kommun smittade av corona

Uppdaterad
Publicerad

En medarbetare på ett äldreboende i Flens kommun samt fyra av de boende har testats positivt för det nya coronaviruset.

Ett fall av coronavirus konstaterades hos en i personalen på ett äldreboende i kommunen efter att denne testades för smittan under söndagen.

Och efter att kommunen, tillsammans med smittskyddet, följt upp fallet och genomfört tester konstaterades det även smitta av coronavirus hos fyra personer som bor på äldreboendet.

Kommunen uppger att de anhöriga är informerade om läget.

Det är fler personer som är sjukskrivna inom äldreomsorgen i Flen.

– Jag kan inte svara på vilken typ av sjukdom de har, säger kommunchefen Håkan Bergström.

– Läget är ansträngt men vi har omfördelat personal så att vi klarar bemanningen i nuläget, säger han.

Stänger dagverksamhet

De smittade brukarna är kvar i sina lägenheter på äldreboendet och behöver inte sjukhusvård. Flens kommun försöker nu begränsa smittan.

– Till exempel genom att den personal som jobbar på det här äldreboendet inte jobbar på något annat boende, säger socialchefen Iris Pettersson.

Nu stänger Flen verksamheterna Bron och Dagrehab tills vidare för att omplacera personal, så att verksamheten i övriga förvaltningen kan fortsätta bedrivas som vanligt.

Kommunen ska arbeta med att förse berörda verksamheter med ytterligare skyddsutrustning som munskydd och skyddsglasögon.

– Vårt uppdrag är fortsatt att upprätthålla vår verksamhet och vi följer noggrant de anvisningar som vi får från smittskyddsläkare i Region Sörmland och av Folkhälsomyndigheten, säger Iris Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.