Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Region Sörmland slutar rutintesta vårdpersonal för covid-19: ”Ingen skillnad för smittspridningen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu försvinner de rutinmässiga covidtesterna av personalen inom Region Sörmland. Något som länets smittskyddsläkare inte tror kommer påverka smittspridningen.

Sedan februari förra året har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en bred testning av vård- och omsorgspersonal som uppvisar symptom för covid-19. En rekommendation som från och med idag upphör att gälla.

Inom Region Sörmland kommer man fortsatt använda munskydd i kontakt med patienter, samt testa patienter och omsorgstagare med symptom som kan vara covid-19.

I klippet berättar smittskyddsläkare Malin Enarsson bland annat varför man inte tror att de borttagna rekommendationerna kommer påverka smittspridningen.

Vaccination mot covid-19 för allmänheten

Från och med första mars gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vad gäller vaccination mot covid-19.

För personer som fyllt 80 år, eller som bor på särskilt boende för äldre, rekommenderas två doser under vår och höst/vinter oavsett tidigare antal doser.

För personer i åldersgrupperna 50-79 år, samt personer i riskgrupp, rekommenderas en dos som i första hand ska tas inför höst- och vintersäsongen 2023 oavsett tidigare antal doser.

För personer mellan 18-49 år finns ingen rekommendation om påfyllnadsdos.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet