Det är en hög smittspridning för covid-19, influensan och RS-viruset. Foto: TT

Ökad smittspridning av både covid och rs-virus i Sörmland – topp väntas i januari

Publicerad

Spridningen av covid-19 har fått förnyad kraft i Sörmland lagom till helgerna. Enligt Folkhälsomyndigheten väntas smittan nå sin kulmen i början av januari. Samtidigt ökar även spridningen av rs-viruset.

I Sörmland testades 607 personer positivt för covid under vecka 50, att jämföra med 512 veckan innnan. Situationen ser princip likadan ut i hela landet. Värt att notera att det idag inte är lika många som testas via sjukvården som tidigare, därmed lär mörkertalet smittade vara stort.

Folkhälsomyndigheten har gjort beräkningar som visar på olika framtida scenarier. Enligt det scenario som myndigheten bedömer vara mest sannolikt fortsätter spridningen för att nå sin topp i mitten av januari.

Coronaviruset i Sörmland

– Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Nu är det inte bara Covid-19 som bekymrar vården. Även det smittsamma rs-viruset, som kan orsaka svår sjukdom för små barn, är på frammarsch i Sörmland. Under förra veckan då det upptäcktes 45 nya fall jämfört med 25 fall veckan innan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnklinikens chef Diana Bornstein berätta om rs-viruset och om rekommendationerna till småbarnsföräldrar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet