Det handlar om ett projekt där elevers kunskap ska stärkas tidigt så att fler når en gymnasiebehörighet när de slutar nian och därför inriktar man sig på de yngre barnen.
– Om vi vill ha störst förändring måste vi justera från början, säger Manuel Tenser.
Sedan mitten på höstterminen har man observerat undervisningen. Direkt efter varje lektion får läraren en återkoppling på hur lektionen har gått. Både när det gäller hur läraren agerat men också elevernas delaktighet. På Stallarholmens skola undervisar Indira Piplas Stevanovic eleverna i klass 2a.
– Jag kan fundera på vad jag kan utveckla till nästa lektion och spetsa till det så att det kan bli mer utmanande för eleverna och då utvecklas även de, säger hon.
Samarbetet med MDU
Projektet är ett samarbete mellan Strängnäs kommuns grundskolor, både kommunala och fristående, och Mälardalens universitet. Efter den inledande observationen är tanken att det kommer att byggas vidare med bland annat en kompetensutveckling med inriktning på praktisk matematikundervisning.
– Jag funderar hela tiden på mina val i undervisningen. Är det här tillräckligt utmanande, kommer jag nå alla, finns det ett mål som alla kan nå, säger läraren Indira Piplas Stevanovic.
Manuel Tenser är själv förstelärare i matematik och hans observationer är till hjälp för den egna utvecklingen som lärare.
– Jag får också input hur min undervisning kan bli bättre och vad jag kan ändra på, säger han.
– Det här är del av många satsningar som görs runt om i Sverige just nu. Min förhoppning är att det kommer ge tydliga resultat och vi har redan fått indikationer på att nationella proven från olika skolor ser bättre ut, avslutar Manuel Tenser.