”Nästan all vapenproduktion kommer att avstanna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av krig och efterföljande sanktioner hävdar många att den ryska kollapsen redan är här och en kraftig tillbakagång ekonomiskt väntas i år.

– Vi ser att handeln har stannat upp, inflationen drar iväg, de har behövt höja styrräntorna och det finansiella systemet fungerar inte, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på industriarbetsgivarna, i Ekonomibyrån.

De hårda sanktionerna börjar få allt mer synliga effekter, inte minst genom komponentbrist inom rysk produktion till följd av stoppad import.

– All bilproduktion och nästan all vapenproduktion kommer att avstanna, säger Anders Åslund i Ekonomibyrån.

Enligt Anders Åslund, senior fellow på tankesmedjan Fri värld och före detta ekonomisk rådgivare åt ryska regeringen 1991-94, kommer sanktionerna börja märkas av mer och mer under kommande månad. Inte minst de mot olje- och gasindustrin.

– De står för två tredjedelar av Rysslands export och internationella energiagenturen förväntar sig att ungefär halva den ryska oljeexporten kommer att försvinna i april redan, det blir ett hårt slag för rysk ekonomi, säger han i Ekonomibyrån.

”Mycket stort fall i BNP”

Enligt en prognos från Finlands banks forskningsenhet för tillväxtekonomier, BOFIT, väntas en nedgång i BNP på tio procent i år.

– Det betyder att chocken som den ryska ekonomin upplever nu är större än någon ekonomisk chock sedan upplösningen av Sovjetunionen. Vi går tillbaka till tidigt 1990-tal när vi tänker på de stora utmaningarna som rysk ekonomi står inför just nu, säger Laura Solanko, senior rådgivare vid BOFIT.

Men Anders Åslund tror att ett totalstopp av export av rysk olja och gas även från Europa skulle slå hårdare än så.

– Vi kommer att se ett mycket stort fall i BNP. Vissa pratar om 10-15 procent, jag tror på 20 procent eller mer, säger Anders Åslund i Ekonomibyrån.

”Ryssland kommer hamna efter”

Sanktionerna från väst kommer leda till att Ryssland behöver vända sig mer mot den asiatiska marknaden framöver, vilket betyder att tillgång till ny teknologi kommer vara bristfällig menar Ruben Enikolopov, rektor vid New Economic School i Moskva.

– Ryssland kommer hamna efter på den punkten, säger han i Ekonomibyrån.

Hör en längre intervju med Ruben Enikolopov i videon ovan och missa inte hela Ekonomibyrån – Rysk kollaps på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.