Så slipper du bli lurad av bankerna

Publicerad

Lyssna inte på din personliga bankman och handla mer sällan med aktier. Det är råd från den före detta bankchef som nu avslöjar hur kunder luras av bankerna.

1. Undvik komplicerade fondprodukter

Så kallade aktivt förvaltade fonder, fond-i-fonder och räntefonder är alla egentligen enkla produkter som ompaketerats för att kunna marknadsföras med högre avgifter. De är sällan bättre än de billigare produkterna. Tvärtom gör avgiften att de ofta presterar sämre.

2. Undvik att handla ofta med aktier

Om man köper och säljer mindre aktieposter ofta kan transaktionsavgifterna, det så kallade courtaget, lätt äta upp vinsten. Aktiemäklare vill att du ska vara mycket aktiv. För det tjänar hen på.

3. Håll dig undan strukturerade produkter

Så kallade strukturerade produkter är komplicerade finansiella instrument som ofta bygger på en sorts obligation. De är ofta gjorda för att kunden inte ska förstå dem och för att man kan ta ut en mycket hög avgift. Bankrådgivare tycker mycket om strukturerade produkter eftersom de är så lönsamma. För banken. Inte för kunden.

4. Fly premiepensionsförvaltarna

De försöker mot en hög avgift göra något du kan göra själv. Dessutom vill förvaltaren troligen få dig att välja aktiva fonder som har högre avgift än de du borde välja. Många så kallade premiepensionsförvaltare är snarare telemarketingförsäljare.

5. Ett bolån med hög ränta är inte bättre än ett bolån med låg ränta

Bankerna gör i dag stora vinster på bolånen. Se till att förhandla om dina lån minst vart annat år. 

6. Lyssna inte på din personliga bankman

Var din egen finansiella rådgivare istället. Det är bara bankerna som vill få oss att tro att finansiellt sparande är komplicerat för att vi ska anlita deras tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.