• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, gå igenom vad som gjorde att börsen blev historiskt dålig under 2022. Foto: SVT

Det gick fel under börsåret 2022 – fem avgörande händelser

Publicerad

Krig i Europa, energikriser och rusande inflation. Börsåret 2022 var det sämsta på länge och totalt 188 biljoner kronor har försvunnit från världens börser under året, enligt beräkningar från Bloomberg.

– Man kan säga att det gick ganska fel från början. Det började dåligt och blev ännu värre, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Året inleddes med ett kraftigt ras som chockade många efter två år av konstant uppgång på börsen. Men det skulle fortsätta nedåt.

Enligt Avanza hade snittaktien på Stockholmsbörsen vid årets slut tappat hela 50 procent i värde jämfört med föregående år. Och på amerikanska teknikbörsen Nasdaq sjönk snittaktien med hela 66 procent.

Positiva signaler inför 2023

Frågan många nu ställer sig är om vi har lämnat detta bakom oss eller om det kommer vara fortsatt dystra tider på börsen.

Frida Bratt är försiktigt positiv inför 2023 och ser tecken på att den kraftiga inflationsuppgången kan vara på väg attavta.

– Man vet aldrig vad som händer med kriget och Kina som öppnar upp. Men det verkar ändå som att den amerikanska centralbanken kommer kunna sluta höja räntan någon gång under 2023 och det är positivt för det kommande klimatet på börsen. 

Se sparekonomen gå igenom de händelser som ledde fram till det usla börsåret 2022 i videon ovan.

De aktierna gick bäst 2022

OMXS30

1. AstraZeneca +35%

2. Boliden +19%

3. Handelsbanken A +13%

4. Nordea +8%

5. Swedbank +5%

6. SEB +1%

7. ABB -2%

8. Volvo -3%

9. Essity -4%

10. Atlas Copco B -13%

(Källa: Avanza)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.