Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

Saabs nya ägare ska anställa hundratals

Uppdaterad
Publicerad

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden köper Saab. Och de börjar med att anställa ”minst ett par hundra personer”.
-Inledningsvis kommer vi att rekrytera ingenjörer och ledning, säger styrelseordförande Karl-Erhling Trogen.

Nu är Saabs konkursbo sålt. Konkursförvaltarna tillkännagav National Electric Vehicle Sweden som de nya köparna under en presskonferens på Saabfabriken i Trollhättan.

-Elbilar är framtiden. Och framtidens elbilar byggs i Trollhättan, säger Saabs nya ägare, Kai Johan Jiang, vd för Nevs.

Konkursförvaltarna ville inte diskutera några priser men konkursförvaltaren Hans Bergqvist säger:

-Vi tror vi har fått till en affär som innebär att ett nytt kapitel kan skrivas i svensk industrihistoria.

Och detta nya kapitel kommer att innebära elbilar. Den första lanseringen planeras redan till årskiftet 2013/2014. Den nya Saab-ägaren och vd för Nevs,  Kai Johan Jiang, började med att berätta om sin passion för hållbar utveckling och att han vill producera elbilar i Trollhättan.

Rekryterar ingenjörer

-Det är något jag brinner för och min passion för grön energi och hållbarhet har lett till att jag står här i dag.

Styrelseordföranden Karl-Ehrling Trogen bekräftade att det är elbilar och inte hybrider man ska producera. Samtidigt säger han att Nevs tänker rekrytera ingenjörer och chefer.

-Vi kommer också att få hjälp av japanska och kinesiska ingenjörer och utveckla ett bra samarbete med konsultbolag med före detta Saabanställda.

Mattias Bergman, talesman för Nevs tillade att man ska tillföra resurser, inte ta verksamheten därifrån.

Kai Johan Jiang kom till Sverige från Kina för 23 år sedan och menar att Sverige är ett land som lyckats kombinera ekonomisk tillväxt med hållbar utveckling.

-När jag först kom hit märkte jag hur rent landet var. Det var en stark kontrast från Kina. I min hemstad fanns mycket industri men allt byggde på miljöförstörelse, säger han.

Satsar på elbilar

Nevs satsar nu på att etablera sig som en ledande tillverkare av elbilar.

-Med svensk teknik och kunnande tillsammans med japansk special teknologi och tillgång till den kinesiska marknaden ska vi bli den första globala aktören som fokuserar på hållbar utveckling, säger Kai Johan Jiang.

Mattias Bergman säger att den existerande teknologin i fordonsindustrin inte är hållbar.Enligt Bergman är det två huvudmarknader som kommer att leda elbilsutvecklingen – Kina och USA.

Intresset hos Saab 9-3

Han menar att Nevs inte har något intresse av Saab 9-5 eller 9-4X. Dels för att GM har vägrat att släppa tekniken men också för att de plattformarna är för tunga för att tillverka elbilar av.

-Vårt intresse ligger hos Saab 9-3.

Den första modell som Nevs planerar att utveckla ska alltså utgå från den befintliga Saab 9-3 och anpassas till eldrift med japansk teknologi, skriver Nevs och konkursförvaltarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Samtidigt utvecklas en helt ny modell, även den med japansk teknologi, som ska lanseras globalt. Fokus för den modellen kommer dock att ligga på Kina, som bedöms vara den största och viktigaste marknaden för elbilar.

Kai Johan Jiang, 47, är grundare och koncernchef för företagsgruppen State Power Group som består av 28 företag där National Modern Energy ingår. Han var under 1993-2000 rådgivare åt Volvo där han utvecklade ett nära samarbete med dåvarande vd:n Karl-Erhling Trogen. Han är svensk medborgare och har studerat vid Mälardalens högskola i Västerås. Jiang beskrivs som en miljökämpe som arbetar för att utveckla biobränsle i Kina där hans företag har totalt 7000 anställda.

Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding. Bolaget startades den 3 april i år av svensktalande kinesen Kai Johan Jiang tillsammans med förre vd:n för Volvo Lastvagnar, Karl-Ehrling Trogen som är styrelseordförande för Nevs. Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget. Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare med 49 procent av aktierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab

Mer i ämnet