Försvarskoncernen Saabs aktie rasar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Saabs aktie rasar – samtidigt får 850 lämna företaget

Uppdaterad
Publicerad

Saabs aktie störtdyker på börsen och var klockan kvart i elva på tisdagen ned 12 procent efter morgonens rapport och beskedet om planerna på en nyemission. Samtidigt tvingas 850 personer lämna företaget.

Försvarskoncernen Saabs aktie rasar sedan bolaget, som redovisar en förlust för årets tredje kvartal, kallat till extra stämma för att ta in sex miljarder i en nyemission.

En nyemission innebär att ett aktiebolag ger ut nya aktier mot betalning.

300 anställda och 550 konsulter måste lämna Saab, efter att företaget nu på morgonen redovisat en förlust före skatt på 103 miljoner för tredje kvartalet.

Stort slag mot företaget

SVT:s ekonomireporter Peter Rawet beskriver beskedet som ”en chock”, och menar att det är ett stort slag mot företaget.

– Det är en chock för Saab. Det kan säkert bli uppsägningar på flera ställen, säger han.

Hanteras lokalt

Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson vill inte gå in på vilka orter det är som drabbas.

– Vi har verksamhet över hela Sverige och det kommer hanteras lokalt. I vissa fall kommer det att ske naturligt genom till exempel pension, i andra fall att man byter från indirekta till direkta tjänster. Det kommer att se olika ut, säger han.

”Stark och snabb ökning”

Enligt Saab har företaget haft en tillväxt på 50 procent de senaste åren.

– Vi har tagit ombord flera stora projekt som levererar. Sådan stark och snabb ökning skapar ineffektivitet när man sedan ska leverera, säger vd Håkan Buskhe.

Saab hade i slutet av september 16 955 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.