Förskoleminister Nyamko Sabuni säger att föräldrar kan anmäla till Skolinspektionen. Foto: Scanpix

Sabuni föreslår ”självkvotering”

Publicerad

Folkpartiet vill lagstifta om jämnare könsfördelning i näringslivet. Men kvotering är det inte tal om, säger jämställdhetsministern, möjligen ”självkvotering”.
Kritiker kallar förslaget både luddigt och klåfingrigt.

I dag finns en frivillig överenskommelse inom näringslivet för att jobba mot jämställdhet i bolagsstyrelser och ledningsgrupper. Eftersom många företag inte följer detta vill FP med lagstiftning se till att kompetenser säkras framför kön.

– Det görs inte i dag. Jag försvarar äganderätten fullt ut, men jag kan inte acceptera att enskilda människor diskrimineras, säger Nyamko Sabuni (FP).

I förslaget som presenterades på DN Debatt föreslår Sabuni att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag. Dessutom vill partiet precisera diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder och att bolag ska sätta delmål för andelen män och kvinnor i styrelsen.

”Självkvotering”

Men Sabuni vill inte kalla det för kvotering, trots att företagen enligt lagen kommer att krävas på att sätta upp dessa delmål.

– Kalla det kvotering om du vill. Jag är emot lagstiftad kvotering, där en utomstående kommer in och talar om för ett företag att de ska ha en kvinna i toppen. Målen ska sättas upp utefter företagens verksamhet, analys och förmåga, du kan kalla det för en självkvotering inom företagen, säger hon till TT.

Svenskt Näringsliv är kritiskt till förslaget och kallar det ”märkligt”.

– Jag har tidigare sett Sabuni som en person som tydligt försvarat äganderätten, alltså företagarens rätt att styra och leda sitt företag. Nu ser vi plötsligt en politisk klåfingrighet där man vill in och ändra i detta, säger Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning.

”Otydligt” förslag

FP-förslaget är ett steg i rätt riktning, även om det är otydligt, tycker Gunvor G Ericson, MP:s jämställdhetspolitiska talesperson.

– Det är välkommet att Sabuni äntligen inser att det behövs lagskärpningar, men frågan är vad det i praktiken betyder. Hon säger att hon ska lagstifta åt diskrimineringsombudsmannen (DO), men samtidigt skriver hon ingenting om vilka muskler som DO bör få för att följa upp det här.

Förslaget kommer från Folkpartiets ledning. Sabuni hoppas att få med sig resten av Alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer