Att tidigt vara med och bygga ut 5G-nätet ser Ericssons vd Börje Ekholm som ytterst viktigt för att vara med i det teknikskifte som nu sker. Foto: TT Björn Larsson Rosvall/

Ericssons vd: ”Vi är tillbaka i tillväxt”

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericssons vinst stiger och bolagets omsättning ökar under det andra kvartalet. Aktien faller däremot med nästan tolv procent under onsdagen.

– Vi fortsätter jobba på den plan som vi la fast för två år sedan, investera i forskning och utveckling för att bli teknologiska ledare, säger vd Börje Ekholm till SVT Nyheter.

Ericsson redovisar en rörelsevinst på 3,7 miljarder kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 0,2 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Rensat för engångskostnader var ökningen mindre, från 2,0 till 3,9 miljarder kronor.

Resultatet var visserligen något lägre än analytikerna förväntat sig (4,13 miljarder kronor) enligt Reuters sammanställning men vd:n Börje Ekholm är mycket nöjd med resultatet.

– Vi är tillbaka i tillväxt och växer för första gången på fem år, säger han till SVT Nyheter.

Sparekonom: ”Uppe på torr mark”

Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners anser att Ericsson är betydligt stabilare än för några år sedan.

– Till skillnad från tidigare kriser är man uppe på torr mark nu. De följer upp förra kvartalets kanonrapport med en bra rapport. Men det är vissa frågetecken framåt, säger han.

Ekholm om Huawei: ”Vi får se vad som händer”

Börje Ekholm ville inte kommentera om det kommit fram några större fördelar av de sanktioner som drabbat kinesiska konkurrenten Huawei.

– Vi ser inte någon effekt egentligen i våra orderböcker. Vi får se vad som händer, säger Börje Ekholm.

Han säger däremot att det handelsdiskussioner som pågår i världen påverkar och skapar en osäkerhet hos företagets kunder.

– Det har gjort en återhållande verkan på investeringar snarare än någonting annat. Hur det kommer att utvecklas över tiden är lite svårt att säga än, men än ser vi ingen oro, säger Ekholm.

Europa långsamt med 5G

Om försäljningen av 5G-nät ser bolaget ett starkt momentum såväl när det gäller nya avtal som driftsatta nät. I en prognos räknar Ericssonledningen med en oförändrad försäljningsnivå i Nordamerika under 2019.

Lönsamheten kommer att sänkas på kort sikt till följd av stora 5G-utbyggnader. Samtidigt skriver ledningen ner omstruktureringskostnaderna för helåret 2019 till 2–4 miljarder, från tidigare 3–5 miljarder kronor.

– Resten av världen springer förbi. Europa är långsammare och jag tror själv att det är dåligt för kontinenten, säger Börje Ekholm om utvecklingen av 5G.

Om Sverige inte hänger med här riskerar man sin framtida konkurrenskraft i Europa, menar Ekholm.

– Vi ser det här som allvarligt, säger han.

Utvecklingen gör att Ekholm nu håller fast vid tidigare mål om en rörelsemarginal på 6,8 procent i år och tolv procent 2020.

Rasar på börsen

Ericssons delårsrapport har även gett effekt på aktiemarknaden. Med två timmar kvar till stängning på Stockholmsbörsen har aktien backat nästan 10 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.