Sämre delårsvinst för H&M

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget redovisar en vinst före skatt på 1 263 miljoner kronor för perioden december–februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period 2017 gjorde bolaget en vinst på 3 212 miljoner kronor.

Det var också något under analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på en vinst på 1 294 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Vid Stockholmsbörsens öppning backar också H&M-aktien 3,5 procent.

Varulagret ökade samtidigt med åtta procent valutajusterat och uppgick till 34 959 miljoner kronor.

”Obalanser i sortimentet”

Omsättningen exklusive moms uppgick till 46 181 miljoner kronor, jämfört med 46 985 miljoner kronor ett år tidigare.

”Den svaga försäljningen i det fjärde kvartalet, som delvis orsakades av obalanser i sortimentet för H&M-varumärket, gav ett stort reabehov under det första kvartalet. Den höga reanivån i kombination med ovanligt kallt vinterväder fick en negativ inverkan på försäljningen av vårvarorna”, skriver vd:n Karl-Johan Persson i delårsrapporten.

Något som dock lär oroa investerare ännu mer är bolagets allt mer växande varulager.

H&M kunde heller inte redovisa ett trendbrott utan varulagret ökade samtidigt med åtta procent valutajusterat och uppgick till 34 959 miljoner kronor.

Imponerar inte

Dagens rapportsiffror från klädjätten H&M imponerar inte på Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Resultatet kom in något lägre än förväntat men det stora problemet för H&M är de stigande lagernivåerna – det är den riktiga huvudvärken. Det kostar att ha stora lager och tvingar bolaget till att rea ut varor. Att lagernivåerna stiger tyder på att H&M inte har lyckats med sitt sortiment.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.