Sanktioner drabbar svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Sanktioner mot Ryssland och kriget i Ukraina kommer skapa problem för svenska företag, enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

– Alla ska vara beredda på att vi kommer få indirekta konsekvenser av den här krisen, säger hon.

Enligt Svensk-Ryska Handelskammaren är omkring 400 svenska företag representerade i Ryssland. Ikea, AB Volvo och H&M är några av de företag som har verksamhet i landet. AB Volvo meddelade under måndagen att de tillfälligt stoppar all produktion och försäljning i Ryssland.

De utökade ekonomiska sanktionerna kommer på flera sätt att skapa problem för svenska bolag.

– Nu handlar det om att värna de anställdas säkerhet. Företagen måste se över om det överhuvudtaget går att vara verksamma i Ryssland och det är det man tittar på just nu, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Den svenska exporten till Ryssland är större än importen. Sverige exporterar bland annat maskiner, telekom och läkemedel. Bland de varor som Sverige importerar mest är anrikat uran och råolja.

– Europa köper omkring 35 procent av sin naturgas från Ryssland. Vi ser stigande priser och det kommer leda till högre inflation och sämre köpkraft på många håll, säger Heinz Sjögren, vd för Svensk-Ryska Handelskammaren.

Högre energipriser

Svenska hushåll kan på sikt räkna med högre energipriser och oförutsägbar börsmarknad.

– I Sverige påverkas vi indirekt när elpriserna höjs i Europa. Diesel, olja och bensin kanske går i höjden. Börsen blir skakig av det här och det drabbar många människors privatekonomi.

Utrikeshandelsministern är tydlig med att Ryssland inte längre är en handelspartner.

– Ryssland har tidigare varit en handelspartner men så är det inte längre. Ryssland är en aggressiv diktatur som oprovocerat för krig, säger Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.