Valloniens ministerpresident Paul Magnette. Foto: TT

Sanningens minut för Ceta

Uppdaterad
Publicerad

EU:s frihandelsavtal med Kanada är ännu inte i hamn. Den belgiska delstaten Vallonien fortsätter att säga nej till avtalet.

”Om 20 minuter börjar sanningens minut”, skriver det vallonska parlamentets talman André Antoine på Twitter inför det parlamentsmöte som hålls i landsdelen nu under förmiddagen.

Den regionale regeringschefen Paul Magnette sade i går kväll nej till det kompromissförslag till avtalstolkning som då presenterades av EU-kommissionen. Därefter har Magnette och Kanadas handelsminister Chrystia Freeland mötts för direkta samtal, rapporterar belgiska tidningar.

Under natten har dessutom telefonsamtal om Ceta-avtalet förts mellan Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Belgiens Charles Michel.

Stor marknad

– Det är ett besvärligt läge, säger statsminister Stefan Löfven om situationen.

Löfven ser frihandelsavtalet som viktigt för Sverige, bland annat eftersom det ger lägre tullar för export till Kanada och möjligheter för europeiska företag att lägga bud i kanadensiska upphandlingar.

– Det är en stor marknad, säger Löfven.

För att EU ska kunna högtidligt underteckna Ceta-avtalet med Kanada nästa vecka så måste alla 28 EU-länderna säga ja. Men Belgien kan inte ge sitt klartecken så länge Vallonien säger nej.

– I det här skedet är dokumentet fortfarande inte tillräckligt för oss, löd Paul Magnettes förklaring i går kväll, enligt tv-kanalen RTBF.

Vissa framsteg?

Han medgav dock att vissa framsteg gjorts på jordbruksområdet, men farhågor kvarstår bland annat när det gäller företags möjligheter att stämma stater och förklaringens juridiska värde.

Om den belgiska regeringen får klartecken från Vallonien så kan de 28 EU-ländernas EU-ambassadörer godkänna en överenskommelse inför det toppmöte med Kanada och Justin Trudeau som är inplanerat till nästa torsdag.

Senast sent på måndag anses ett klartecken behövas för att Trudeau ska kunna inleda sin resa.

Även Rumänien och Bulgarien har haft invändningar, men de har handlat om att deras medborgare inte åtnjuter samma visumfrihet till Kanada som andra EU-medborgare.

EU-ledarnas permanente ordförande Donald Tusk uttryckte vid det pågående toppmötet i Bryssel oro för vad som ska hända med framtida handelsavtal om inte EU lyckas sluta ett avtal med Kanada.

– Om vi inte kan överbevisa folk om att handelsavtal är i deras intresse så kan vi inte bygga upp ett folkligt stöd för frihandel. Och jag är orolig för att det betyder att Ceta kan bli vårt sista frihandelsavtal, sade Tusk.

Juncker positiv

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser inte att Ceta-förhandlingarna befinner sig i något ”dödläge”.

– Våra företrädare är för tillfället i Namur (Valloniens huvudort) med Valloniens regeringschef Magnette och den kanadensiska handelsministern. Förhandlingarna pågår, säger Juncker på väg in till dagens fortsatta toppmötande i Bryssel.

– Det finns ingen anledning att tala om något dödläge. Vallonien har förmedlat sin åsikt, kommissionen har svarat, med stor hänsyn till Valloniens åsikt, säger Juncker.

EU:s stats- och regeringschefer har samtidigt inlett dagens toppmöte som huvudsakligen ska handla om just handelspolitik, internationella avtal och skyddstullar.

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

EU-kommissionen hoppas nu att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande är planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tänkt göra den 27 oktober. För parlamentets del väntas en omröstning tidigast i december.

I efterhand krävs även att avtalet slutligt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet